Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 3,9% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 789,66 μονάδες. Η ελληνική αγορά ενσωματώνει σήμερα τις χτεσινές (λόγω Καθαράς Δευτέρας) απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να βγάζουν θετική αντίδραση.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.889,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,15%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.408,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,86% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 517,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,03%.

Με τη σημερινή συνεδρίαση να ξεκινάει με έντονες ρευστοποιήσεις οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη αρχικά κάτω από τις 800 μονάδες και με χαμηλό ημέρας τις 780 μονάδες, οι αγοραστές ήταν δύσκολο παρά το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις μιας. Ο ρυθμός της αγοράς ορίζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης, εντείνοντας το risk aversion σε διεθνές επίπεδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα απόνερα στο πεδίο οικονομίας έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο και με το πετρέλαιο να κάνει νέα υψηλά, μετά τις ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε εμπάργκο του Ρωσικού πετρελαίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών.

Ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς «κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα» υπό την έννοια των πρωτόγνωρων για μια ακόμα φορά καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας.

Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μια πρώτη απάντηση της Ευρώπης όπως αποκαλύπτει το Bloomberg είναι το σχέδιο για τεράστια κοινή έκδοση ομολόγων που θα αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, με στόχο τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έκτακτη κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ε.Ε. δρομολόγησε πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή του υποδομή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Quest με 11,5% σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με τον ΟΤΕ και Πειραιώς να ακολουθούν κλείνοντας κατά 7,88% και 7,01% αντίστοιχα χαμηλότερα. Coca Cola, Βιοχάλκο, Λάμδα και Eurobank έκλεισαν με απώλειες άνω του 6%, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες άνω του 2% και ΟΛΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Aegean έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας: Αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία λόγω ουκρανικής κρίσης

Από τη Lehman Brothers στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι κρίσεις που «χτύπησαν» διαχρονικά τον ασφαλιστικό κλάδο

Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Οι βασικοί άξονες για να απαλλαγεί η ΕE από το ρωσικό φυσικό αέριο