Με σταθεροποιητικές τάσεις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το συνεχιζόμενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει θορυβήσει τους επενδυτές που ανησυχούν πως τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων θα κάνει τις κεντρικές τράπεζες πιο διστακτικές να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. Πάντως, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της έστειλε σαφές σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, άνευ φυσικά απροόπτου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατάφερε να «κλείσει» σε θετικό έδαφος με μικρή άνοδο 1,14% στις 505 μονάδες, καθώς οι μετοχές του ενεργειακού και εξορυκτικού κλάδου αποκόμισαν σημαντικά κέρδη, αν και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι παρουσίασαν απώλειες.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,13% στις 17.930 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,16% και τις 8.010 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να κινηθεί σε ανοδικό έδαφος χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία προσθέτοντας 0,91% στις 7.995 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε τελικά 0,15% στις 33.764 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.686 μονάδες αυξημένος κατά 0,34%.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισε η νέα πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία, στο 2,2% που συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021, συμβάλλοντας έτσι στη γενική πεποίθηση πως η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων πριν την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Χαρμόσυνα μαντάτα και από τη βρετανική αγορά με την οικονομική παραγωγή να αυξάνεται κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, προσθέτοντας στη γενική εικόνα σταδιακής ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας μετά το δύσκολο 2023.

Η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, έστειλε σήμα για έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουνίου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα διά στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν συνδέει τις αποφάσεις της με τις κινήσεις της αμερικανικής Fed, η οποία πιθανότατα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση.

Ωστόσο, τα θετικά αυτά μηνύματα επισκιάστηκαν σήμερα από τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Οι πληροφορίες πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση του Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που θα σημάνει κάθετη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, έβαλαν «φωτιά» στο πετρέλαιο.

Η τιμή του Brent «έπιασε» τα 92 δολάρια το βαρέλι, αν και σταδιακά υποχώρησε χαμηλότερα γύρω στα 91,05 με αύξηση 1,44%. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI ξεπέρασε το όριο των 87 δολαρίων, αν και επίσης σταδιακά κατέβηκε γύρω στο 86,46 με άνοδο 1,72%.

Διεθνείς αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν το Ιράν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο εξαπολύοντας επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή ευνοεί προφανώς και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού που κατέγραψε ένα ακόμη υψηλό, στα 2.408 δολάρια την ουγγιά, με νέα αύξηση 1,53%. Μάλιστα, για το σύνολο της εβδομάδας τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου πλησιάζουν το 3%, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του αν τα γεωπολιτικά ρίσκα ενταθούν.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ράλι του αμερικανικού νομίσματος συνεχίστηκε με το δολάριο να συμπληρώνει την ισχυρότερη εβδομάδα του από το 2022. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 0,63% στο 105,94 που συνιστά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα τόσο το ευρώ όσο και η βρετανική στερλίνα βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0648, ενώ το γιεν κατέγραψε νέο χαμηλό 32 ετών, πυροδοτώντας σενάρια για παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Διαβάστε ακόμη

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ (γραφήματα)

Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Ο μέσος Έλληνας τοποθετεί τα χρήματα σε απλές καταθέσεις ή ακίνητα» – Στο 5% το μερίδιο στα αμοιβαία

Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ