Βουτιά της τάξης του 10% εμφανίζουν σήμερα οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank, κάτι που οδηγεί στο «κόκκινο» την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  

Το μπαράζ ρευστοποιήσεων ξεκίνησε μετά την πληροφορία ότι άγνωστος επενδυτής πούλησε μεγάλα μερίδια μετοχών που διατηρούσε στις δύο τράπεζες. Επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, για 116 εκατ. μετοχές της Deutsche Bank και 72,5 εκατ. μετοχές της Commerzbank –δύο μεγέθη που υπερβαίνουν το 5% των δύο μετοχικών κεφαλαίων και έχουν συνδυαστική αξία άνω του 1,75 δισ. ευρώ.  

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα οποία αφορούν τα τέλη του 2021, μόλις δύο επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο μεγάλες πωλήσεις. Η BlackRock και η Capital Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εντολές διεκπεραιώθηκαν με τη βοήθεια της Morgan Stanley. 

Όπως είναι εύλογο, το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών βρήκε τις δύο μετοχές στο «κόκκινο», με τη μετοχή της Deutsche Bank να διολισθαίνει στο -10,3% και τα 10,7 ευρώ, και τη μετοχή της Commerzbank να μειώνεται στο -9,4% και τα 6,35 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες στον γενικό δείκτη της Φρανκφούρτης (DAX) υπερβαίνουν το 1,8%, κάτι που παρασέρνει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο -1,2%.  

Aς σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, τον δρόμο της εξόδου από τα μετοχικά κεφάλαια των δύο γερμανικών τραπεζών πήρε και το αμερικανικό fund Cerberus.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η διοίκηση της Deutsche Bank διαβεβαίωσε ότι «παραμένει δεσμευμένη στη στρατηγική της». «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο και η ικανότητα διαχείρισης κινδύνου έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε δύσκολες συγκυρίες» έσπευσε να προσθέσει. Η Commerzbank, από την πλευρά της, απέφυγε να σχολιάσει την πτώση της μετοχής.  

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών συμβάλει και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις νομισματικές πολιτικές και να αυξήσουν τα επιτόκια, κάτι που έρχεται να βάλει «τέλος» στην εποχή της φθηνής και άφθονης ρευστότητας.   

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, αναμένεται να τερματίσει εντός Ιουλίου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), ενώ δεν αποκλείεται να προβεί σε αύξηση των μηδενικών επιτοκίων έως τα τέλη του 2022, ακολουθώντας τον δρόμο των Federal Reserve – Bank of England.  

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές ανησυχίες, η εν εξελίξει στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και το υψηλό ενεργειακό κόστος αυξάνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και επαναφοράς του σεναρίου του στασιμοπληθωρισμού -δηλαδή μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης.  

Το μπαράζ ρευστοποιήσεων είχε διαφανεί από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street απώλεσε περισσότερες από 400 μονάδες (-1,2%), με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να χάνει άνω του 2% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 άνω του 1,5%.

Διαβάστε επίσης:

Οι θεσμικοί Μπάκοι, το Ροστόφ και η Φουτζέιρα, οι Μαρινόπουλοι, το Larissis Station του Καρούζου και τα μυστήρια ενός πλειστηριασμού 

Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος

Grivalia Hospitality: Νέο τουριστικό project 250 εκατ. ευρώ και μεταφορά έδρας από Λουξεμβούργο σε Ελλάδα