Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους. Και δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή δεν βλέπει τίποτα το θετικό στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. 

Μεταξύ άλλων, πιστεύει ότι εξαιτίας μιας σειράς κυλιόμενων κλυδωνισμών στην προσφορά –μερικοί εκ των οποίων εξακολουθούν να υφίστανται- θα υποστούμε μια σημαντική ύφεση, προτού υπάρξει ανακούφιση από τον πληθωρισμό.  

Σ’ αντίθεση με τη δεκαετία του ‘70, προσθέτει ο γνωστός οικονομολόγος, τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους θα καταστήσουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του πληθωριστικού φαινομένου και γι’ αυτό οι κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν την πορεία τους, ενόσω τα πράγματα θα αρχίσουν να «χαλάνε» στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του ‘70, εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης κι άλλων παραγόντων, η αμερικανική οικονομία αντιμετώπισε ένα οξύ πληθωριστικό πρόβλημα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να κυμαίνεται σε διψήφια επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια κοντά στο 20%. Όμως, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ και πτώση της αξίας των μετοχών. 

Σήμερα, ο πληθωρισμός βρίσκεται άνω του 8%, ενώ η οικονομία πατάει ολοένα και περισσότερο «φρένο». Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1% το 2023 από 1,6% το 2022. Το βασικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο εύρος 3% – 3,25%, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της 2ης Νοεμβρίου. 

Όσον αφορά την αγορά της Wall Street, εδώ και αρκετούς μήνες οι κύριοι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε bear market (αγορά «αρκούδων», με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει τουλάχιστον 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Η βουτιά για τον τεχνολογικό Nasdaq, δε, ξεπερνάει το 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι επιφανής οικονομολόγος από τις ΗΠΑ (τουρκικής καταγωγής), ο οποίος εντάσσεται στη κευνσιανή σφαίρα επιρροής. 

Διαβάστε επίσης

Η… Κακιά Σκάλα στα κανάλια, το σφυρί της Καικίλιας, ο εφοπλιστής και ο… ψιλικατζής σε νέες ιστορίες 

Πώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας

Η πρωτοπόρος εταιρεία με το ελληνικό DNA που πήρε $50 εκατ. από τον Μπιλ Γκέιτς