search icon

Αγορές

Ο χρυσός χάνει τη… λάμψη του – Το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τη δεκαετία του ’60

Η αξία του μετάλλου ανέρχεται στα επίπεδα των 1.640 δολαρίων ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να περιμένουν ακόμη μία αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Τον έβδομο συνεχόμενο αρνητικό μήνα ετοιμάζεται να συμπληρώσει ο χρυσός, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει χάσει τη… λάμψη του, σταματώντας να αποτελεί το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής και ύφεσης. 

Και ο κύριος λόγος είναι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό.  

Όμως, όπως είναι αποδεδειγμένο, αυτή η στρατηγική ενισχύει το δολάριο (υψηλό 20ετίας), κάτι που καθιστά το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό σε κατόχους ξένων νομισμάτων. 

Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια χρυσού καταγράφουν πτώση κατά 1,3% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τον έβδομο διαδοχικό πτωτικό μήνα -το μακροβιότερο αρνητικό σερί από τα τέλη της δεκαετίας του 60’.  

Η τιμή των συμβολαίων χρυσού τους τελευταίους 12 μήνες

Σήμερα, η αξία του μετάλλου ανέρχεται στα επίπεδα των 1.640 δολαρίων ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να περιμένουν ακόμη μία αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με τους traders, συγκεκριμένα, η Fed θα προχωρήσει την Τετάρτη (2 Νοεμβρίου) σε παρέμβαση 75 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο εύρος 3,75% – 4%. 

«Τα υψηλότερα επιτόκια και το ισχυρότερο δολάριο συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια για τον χρυσό» επιβεβαιώνει ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής της UBS, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο CNBC. Εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις και τις επόμενους μήνες, περιμένουμε περισσότερη πίεση στο κίτρινο μέταλλο, σπεύδει να προσθέσει.   

Διαβάστε επίσης

Οι… πράσινες αβρότητες, η χρυσή Αττική Οδός (και με ίδια διόδια…) οι βασιλικές μπίζνες και ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Μπαίνουν οι «τσιμεντάδες» στο Ελληνικό: Πότε πιάνουν δουλειά ΗΡΑΚΛΗΣ και ΤΙΤΑΝ

13 απίστευτα σπίτια κορυφαίας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

Exit mobile version