Αγορές

Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου

  • newsroom


Σημειώνεται ότι η εντολή προς τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια και ελληνική συμμετοχή με την Eurobank

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά, ενδεχομένως και αύριο, ο ΟΔΔΗΧ και πάντως αναλόγα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές μετά και τη σημερινή παραίτηση του Κόντε στην Ιταλία.

Ήδη ο Οργανισμός έδωσε σήμερα εντολή σε έξι διεθνείς τράπεζες, τις  Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank  να “τρέξουν” την έκδοση.

Σημαντικό στοιχεία αποτελεί το γεγονός ότι το mandate προς τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά – εδώ και 11 χρόνια – και ελληνική συμμετοχή, αυτή της Eurobank.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031. Πρόκειται και την πρώτη, πρακτικά, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Εκτιμάται, δε, πως πρόθεση είναι η συγκέντρωση ενός ποσού της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν πως η απόδοση μπορεί να διαμορφωθεί στην περιοχή του 0,80%. Όπως έχει αναφερθεί, πρόθεση του ΟΔΔΗΧ είναι να πραγματοποιείται έξοδος στις αγορές ανά τρίμηνο, ώστε να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο «ΒΒ» με σταθερό outlook. Το σταθερό outlook αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ σε οικονομία και τα οικονομικά του δημοσίου από την πανδημία της covid 19.

Οπως ανέφερε ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλή εισοδήματος, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒ όσο και αυτές με ΒΒΒ, καθώς και τα επίπεδα διακυβέρνησης, που ξεπερνούν χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση. Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν αδύναμες μεσοπρόθεσμα, τα κόκκινα δάνεια διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα στον τραπεζικό κλάδο ενώ η χώρα εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.

Στο μέτωπο της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο Οίκος Fitch, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,2% σε ετήσια βάση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, λόγω της ιδιαίτερα απότομης πτώση των εξαγωγών κατά περίπου 25%, και κυρίως λόγω των πολύ μειωμένων τουριστικών αφίξεων.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% το 2020, ενώ αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την υπόθεση της σημαντικής υποχώρησης της πανδημικής κρίσης μετά την ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού και την απορρόφηση των πόρων που διατίθενται στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το προφίλ του χρέους

Σε ίτι αφορά στο δημόσιο χρέος της χώρας, παραμένει πολύ υψηλό για παρατεταμένη περίοδο, αλλά υπάρχουν παράγοντες μετριασμού που στηρίζουν την βιωσιμότητά του. Υπάρχει ουσιαστικό μαξιλάρι ρευστότητας (20% του ΑΕΠ περίπου) και μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες δαπανών. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό, το πρόγραμμα αποπληρωμών μέτριο και η μέση ωρίμανση (γύρω στα 20 χρόνια) είναι από τα καλύτερα μεταξύ όλων των κρατών που παρακολουθεί η Fitch, μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο μιας αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, και πιο σημαντικό κατά τον οίκο, η ΕΚΤ έχει περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων με αντίθεση με προηγούμενες περιόδους. Το PEPP έχει εύρος 1,85 τρισ. ευρώ και με βάση το κεφαλαιακό κλειδί (σ.σ. το ποσοστό συμμετοχής της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας) επιτρέπει αγορές ελληνικών τίτλων από το ευρωσύστημα ύψους 37 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά.

Το γεγονός προσφέρει επιπρόσθετη πηγή κεφαλαιακής ευελιξίας και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο να μείνει το κόστος εξυπηρέτησης διαχειρίσιμο, τονίζει ο οίκος. Το 2020 η Ελλάδα εξέδωσε (ή επαναλανσάρισε) τίτλους 12 δισ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια (1,2% για 10 ετές τον Οκτώβριο).

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάκτωρ: Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μπλοκάρει τη ΓΣ κατέθεσε η Invesco 

Δρ Ιωάννης Κούστας: Δυναμική είσοδος με δεύτερη εταιρεία στην Wall Street

Φον Ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων «πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»