Ναυτιλία

Δρ Ιωάννης Κούστας: Δυναμική είσοδος με δεύτερη εταιρεία στην Wall Street

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η εισαγωγή της ΖΙΜ στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα είναι η πρώτη ΙΡΟ ναυτιλιακής εταιρείας στις ΗΠΑ μετά το 2018 - Ράλι 263% για τη μετοχή της Danaos μέσα σε έναν χρόνο

Σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας αναδείχθηκε για το 2020 ο δρ Ιωάννης Κούστας της Danaos Corporation και με την ίδια δυναμική εισήλθε και στο 2021. Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να επωφεληθεί από την εισαγωγή στην Wall Street μίας άλλης εταιρείες με στόλο από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για την ισραηλινών συμφερόντων ΖΙΜ Intergrated Shipping στην οποία η Danaos είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 10,2%.

Η εισαγωγή της ΖΙΜ στο αμερικανικό χρηματιστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη ΙΡΟ ναυτιλιακής εταιρείας στις ΗΠΑ μετά το 2018. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία της εταιρείας μπορεί να διαμορφωθεί και στο 1,5 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, η μετοχή της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά, εταιρείας Danaos έκανε μοναδικό ράλι ανόδου.

Αιτία η πάρα πολύ καλή ναυλαγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας πλοίων, απόρροια της αύξησης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου που διακινείται δια θαλάσσης, με πρωταγωνίστρια την Κίνα της οποίας η οικονομία ευημερεί και συνακόλουθα οι εξαγωγές της.

Η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 263% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 276% όταν γίνεται αναφορά στο τελευταίο τρίμηνο.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2018, η μετοχή της Danaos Corp. είχε φθάσει να διαπραγματεύεται κάτω από το ένα δολάριο με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- Security Exchange Commission. Σήμερα η τιμή της έχει φτάσει τα 29 δολάρια.

Η Danaos είναι μία από τις 141 εισηγμένες εταιρείες της κατηγορίας Μεταφορών. Αυτή η κατηγορία Μεταφορών βρίσκεται επί του παρόντος στην 11η θέση της κλίμακας Zacks Sector Rank. Η κλίμακα Zacks Sector Rank περιλαμβάνει 16 διαφορετικές κατηγορίες τις οποίες κατατάσσει κατά σειρά από την καλύτερη στη χειρότερη όσον αφορά το μέσο όρο της κλίμακας Zacks Rank των ιδιωτικών εταιρειών σε σχέση με καθεμία από αυτές τις κατηγορίες.

Η κλίμακα Zacks Rank είναι ένα αποδεδειγμένο σύστημα που δίνει έμφαση στις εκτιμήσεις κερδών και στις αναθεωρήσεις εκτιμήσεων, επισημαίνοντας ένα πλήθος μετοχών που εμφανίζουν τα σωστά χαρακτηριστικά για να κερδίσουν την αγορά τους επόμενους 1-3 μήνες.

Η Danaos Corp. είναι από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μεγάλη πορεία στη ναυτιλιακή αγορά. Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο δρ Ιωάννης Κούστας με ποσοστό περίπου 46%. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2020, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 47,3 εκατ. δολ., έναντι 37,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 118,9 εκατ. από 111,8 εκατ. το 2019. Ενισχυμένο στα 83,3 εκατ. παρουσιάστηκε και το προσαρμοσμένο EBITDA, έναντι 79,3 εκατ.

Όλα τα πλοία του στόλου της εταιρείας είναι ναυλωμένα σε μακροπρόθεσμες ναυλώσεις, ενώ οι εισπράξεις από τα ναυλοσύμφωνα που έχει υπογράψει με τις μεγαλύτερες liner εταιρείες μέχρι το 2028, φτάνουν το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Danaos τους τελευταίους μήνες του 2020 ήρθε σε συμφωνία με την Offen Group, για την απόκτηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, των «CPO Bremen» και «CPO Hamburg», κατασκευής 2009 και χωρητικότητας 9.012 TEUs, έναντι 31 εκατ. έκαστο. Με αυτά τα πλοία, η χωρητικότητα του στόλου της θα ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 400.000 TEUs.

Τα δύο πλοία, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, είναι ναυλωμένα για δύο χρόνια σε μεγάλη liner εταιρεία.

Η εταιρεία έχει στόλο που αποτελείται από 65 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα οποία υπολογίζονται και πέντε που απέκτησε η Gemini Shipholdings Corporation, στην οποία η Danaos.

Τον Οκτώβριο του 2020 προχώρησε στην επαναγορά 4.339.271 κοινών μετοχών της, που αντιστοιχεί στο 17,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 31,1 εκατ. συνολικά. Πρόκειται για συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν μετά από ιδιωτικές διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνουν 2.517.013 μετοχές της Royal Bank of Scotland και 1.822.258 μετοχές από τη Sphinx Investment Corp.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μπλοκάρει τη ΓΣ κατέθεσε η Invesco

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Η «λίστα» με τους δικαιούχους (πίνακας)

Γ. Χατζηγεωργίου: Το Skroutz απέκτησε τη δική του εταιρεία courier