Αγορές

OPEC+: Η αύξηση στην παραγωγή τον Νοέμβριο θα κάνει σταθερή τη ζήτηση για πετρέλαιο

  • newsroom


Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να τηρήσει τη συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερη αύξηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών

H απόφαση της ομάδας των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Νοέμβριο θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζήτησης για πετρέλαιο και της προσφοράς στην αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, η οποία έφτασε τα 82 δολάρια το βαρέλι, αντικατοπτρίζει αντικειμενικά την κατάσταση στην αγορά.

«Η αγορά πάντα αντικατοπτρίζει αντικειμενικά την τρέχουσα κατάσταση», είπε ο Νόβακ. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τη στιγμή της έναρξης της πανδημίας και της πετρελαϊκής κρίσης, τα συνολικά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκαν κατά 364 εκατ. βαρέλια και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 130 εκατ. βαρέλια κάτω του μέσου όρου της πενταετίας», είπε ο Νόβακ.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό είναι καλό για την αγορά, αυτό σημαίνει ότι η αγορά εξισορρόπησε».

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, να τηρήσει την υφισταμένη συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερη αύξηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι με τους θεσμούς

Wall Street: Τεχνολογικές πιέσεις με απώλειες άνω του 2% στον Nasdaq

BMW: Στο 9,5% και άνω η πρόβλεψη κερδοφορίας για το 2021