Μεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς «παγιδεύθηκαν» εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά και των φόβων ότι η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα μειώσει τη ζήτηση.

Η τιμή του αργού πετρελαίο  Brent μειώθηκε κατά 15 σεντς, ή κατά 0,2%, σε 69,96 δολάρια το βαρέλι, με τις τιμές επανειλημμένα να παρουσιάζουν διακυμάνσεις  στο επίπεδο των 70 δολαρίων σε ένα ασταθές κλίμα συναλλαγών στην πρώτη συνεδρίαση μετά από ένα τριήμερο αργίας. 

Η τιμή  του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 34 σεντς, ή 0,6%, στα 58,94 δολάρια. 

Οι επενδυτές, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το  Brent την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν πτώση 4,5% και του αμερικανικού πετρελαίου  WTI υποχώρησαν κατά 6,4%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που σημειώθηκαν  από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν δείχνουν σαφή προσανατολισμό καθώς η αγορά  βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στο ρίσκο της προσφοράς αλλά και στις ανησυχίες για το μέγεθος  της ζήτησης”, αναφέρει  η Commerzbank σε σχετικό της σχόλιο. 

Η ζήτηση, μάλιστα, φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από κάποια δυσοίωνα στοιχεία  από τις  ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και η εδραιωμένη κατάσταση στις εμπορικές συνομιλίες, ΗΠΑ – Κίνας, δημιουργεί απαισιοδοξία για την ζήτηση. 

Από την άλλη πλευρά, η τιμή του αργού  πετρελαίου φαίνεται να έχει κερδίσει στήριξη λόγω των περικοπών στην προσφορά από τον ΟΠΕΚ και των συμμάχων του από την αρχή του έτους, ενώ οι πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης αρνητική επίδραση. 

Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται να υπάρξει πολιτική λύση για να τερματιστούν οι κυρώσεις των Η.Π.Α. οι οποίες έθεσαν εκτός διεθνλών αγορών το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

«Το Brent αναμένεται, πάντως, να επαναλάβει την ανοδική του πορεία», δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της BNP Paribas στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα έχουν συνάντηση στις 25-26 Ιουνίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα, αλλά παραμένει ασαφές εάν θα παραταθεί η συμφωνία που έχουν κάνει. 

«Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο θα υποστούν έντονες πιέσεις προκειμένου να αυξήσουν την προσφορά », δήλωσε ο Abhishek Kumar, επικεφαλής των analytics της Interfax Energy στο Λονδίνο.

Παράλληλα, έχουν τεθεί ερωτηματικά σχετικά με την ενότητα του ΟΠΕΚ+,  τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία  η Ρωσία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο μήπως μειωθεί το μερίδιο των εξαγωγών της .