Λίαν επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της Federal Reserve αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του συμβουλίου, συμφωνώντας με το ύφος και το… κλίμα στο επίσημο ανακοινωθέν που απογοήτευσε την Wall Street.

Θυμίζουμε πως η πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για το 2024 έληξε με διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, στο εύρος του 5,25% με 5,50%, αλλά δίχως κανένα σήμα για μετάβαση της πολιτικής σε νομισματική χαλάρωση. Μάλιστα, το συμβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν κρίνει σωστό για την ώρα να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι καλύτερο και πιο… ουσιαστικό όσον αφορά τον οδικό επιτοκιακό χάρτη της χρονιάς. Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στους στρατηγικούς της στόχους για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, σχολιάζοντας πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα στοιχεία δεν κρίνονται ως επαρκή για να αλλάξει ρότα.

Το μονοπάτι μπροστά μας παραμένει αβέβαιο, επεσήμανε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μπορεί τα ρίσκα στο μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας να είναι πλέον καλύτερα ισορροπημένα, αλλά όχι σε επαρκή βαθμό.

Η οικονομία έχει κάνει πρόοδο και κινείται σταθερά χάρη και στις υψηλές δαπάνες, αν και τα υψηλά επιτόκια έχουν επηρεάσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την αγορά ακινήτων. Αντιστοίχως, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, όμως οι τιμές παραμένουν ψηλά, μακριά από το στόχο του 2%. Και το συμβούλιο παραμένει δεσμευμένο στη σταθερότητα των τιμών, προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Πάουελ.

«Εξι μήνες καλών στοιχείων στον πληθωρισμό δεν είναι σίγουρο ότι είναι αρκετά» υπογράμμισε, όταν ρωτήθηκε για το βαθμό προόδου του πληθωρισμού και τις προοπτικές περικοπής των επιτοκίων.

«Χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%» υποστήριξε, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία και όχι απλά καλύτερα στοιχεία».

Όσον αφορά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης παραδέχτηκε πως το συμβούλιο ενδεχομένως να ξεκινήσει «σε κάποιο σημείο φέτος» την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, όμως χωρίς να είναι σαφές το πότε, δεδομένου πως «η επίτευξη των στόχων μας δεν είναι ακόμη σίγουρη».

«Δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο αυτό και δεν υπήρχε καν πρόταση για περικοπή των επιτοκίων» αποκάλυψε αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση «δεν πρόκειται να βιαστούμε».

Ειδικά δε, για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, για την οποία γίνεται πολύ συζήτηση στην αγορά, σε ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Πάουελ ήταν απόλυτα σαφής: «Με βάση τη συνεδρίαση σήμερα, σας λέω πως δεν θεωρώ πως είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει σε επαρκή επίπεδα εμπιστοσύνης (για τη μείωση των επιτοκίων) μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου». Με τον τρόπο αυτό απέκλεισε εμμέσως πλην σαφώς την προοπτική περικοπής των επιτοκίων το Μάρτιο! 

Μάλιστα, δεδομένων των ρίσκων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όχι μόνο τα επιτόκια να χρειαστεί να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά ακόμη και να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω! Σχολίασε δε, τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση που το συμβούλιο ξεκινήσει τις περικοπές και ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί, οδηγώντας εκ νέου την κεντρική τράπεζα σε νομισματική σύσφιξη, που θα είναι ακόμη πιο επώδυνη!

«Η οικονομία εξέπληξε όσους έκαναν προβλέψεις με πολλούς τρόπους από την εποχή της πανδημίας, οπότε η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο του 2% δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και παραμένουμε σε εγρήγορση για τα πληθωριστικά ρίσκα. Οπότε είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε το τωρινό εύρος των επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα, εάν είναι αναγκαίο» υποστήριξε.

Ακόμη και για την πορεία της οικονομίας, σε ερώτηση που δέχτηκε, ο κ. Πάουελ επίσης απέφυγε να υιοθετήσει το καλό σενάριο της ομαλής προσγείωσης της που υιοθετούν οι περισσότεροι αναλυτές, εξηγώντας πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στο πεδίο αυτό «δεν είμαστε έτοιμη στο σημείο αυτό να ανακηρύξουμε τη νίκη μας».

Διαβάστε ακόμη

Alvarez & Marsal για Ελλάδα: Πρόσθετες επενδύσεις 50 έως 100 δισ. δολαρίων «ξεκλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα

«Απογειώθηκε» σε νέο υψηλό 10ετίας το Χρηματιστήριο – Διψήφιο «άλμα» των τραπεζών τον Ιανουάριο

Τι φέρνει το mega deal της Fourlis με την ΙΚΕΑ για το διεθνές Κέντρο Διανομής της πολυεθνικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ