Ενίσχυση του προφίλ της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο, αναβάθμιση της συνεργασίας με τον Όμιλο Fourlis αλλά και μειώσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να φέρει η σημαντική επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Διανομής για την Ανατ. Μεσόγειο, που αποφάσισε η πολυεθνική ΙΚΕΑ.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομίλου Inter IKEA έγινε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής και ο Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA, κ. Andrea Colzani.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής που ήθελε η πολυεθνική να δημιουργήσει στην Ανατ. Μεσόγειο διεκδίκησαν αρκετές χώρες. Ωστόσο αυτό που έστρεψε την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδος και του Ασπροπύργου ήταν αφενός το ιδανικό, στρατηγικό σημείο του λιμανιού του Πειραιά σε συνδυασμό με τις υποδομές του και αφετέρου το ευρύτερο περιβάλλον ανάπτυξης και ασφάλειας που υπάρχει στη χώρα μας.

Το project, που αναμένεται να δημιουργήσει 100 μόνιμες θέσεις εργασίας όταν θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025, θα το «τρέξει» η Trade Estates του Ομίλου Fourlis, που είναι και ο master franchisee της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανάληψη του έργου δεν έγινε έπειτα από ανάθεση της πολυεθνικής, αλλά προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν από περίπου έναν χρόνο και στον οποίο συμμετείχαν και τέσσερις μεγάλοι διεθνείς παίκτες του χώρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικράτησε η Trade Estates σε αυτόν κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν οικονομικός μιας και προσφορά της ΑΕΕΑΠ είχε τη χαμηλότερη χρέωση για την πολυεθνική. Ο δεύτερος αφορούσε το know how που έχει ήδη η εταιρεία μέσα απ’ τη διαχείριση των logistics του Ομίλου Fourlis αλλά και των νέων projects που «τρέχει» για λογαριασμό άλλων αλυσίδων λιανικής, όπως το μεγάλο Logistic Center που ετοιμάζει, πάλι στον Ασπρόπυργο, για λογαριασμό της Κωτσόβολος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χώρος βρέθηκε στην κατοχή της Trade Estates μέσω της Ten Brinke Hellas.

Σημειωτέον πως στο Κέντρο Διανομής θα συγκεντρώνονται όλα τα προϊόντα απ’ τους παραγωγούς – προμηθευτές της ΙΚΕΑ και έπειτα στέλνονται σε κάθε προορισμό με βάση τις παραγγελίες που έχουν τεθεί. Σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Ακολούθως ο περιφερειακός του ρόλος θα διευρυνθεί καλύπτοντας επίσης και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος. Σε όλες αυτές τις χώρες η ΙΚΕΑ έχει παρουσία μέσω Franchisees

Το Κέντρο Διανομής 50.000 τμ που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός) και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση μόνο για το κτίριο είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ. Την ανέγερση θα αναλάβει η Trade Estates, η οποία αναμένεται να λαμβάνει πάνω από 3 εκατ. ευρώ το χρόνο ως ενοίκιο. Ως ενοικιαστής θα φαίνεται η θυγατρική του Ομίλου Fourlis, Trade Logistics η οποία θα αναλάβει την επένδυση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αυτοματισμών (ύψους 25 εκατ. ευρώ) και αργότερα τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της ΙΚΕΑ. Για τις υπηρεσίες διαχείρισης θα λαμβάνει τη συμφωνηθείσα αμοιβή από τον πολυεθνικό όμιλο Inter IKEA.

Η επένδυση αναμένεται να δυναμώσει τη θέση της Trade Logistics, καθώς και το προφίλ της ως διεθνής διαχειριστής υπηρεσιών του είδους για τη λιανική. Σημειωτέον πως αυτό επί της ουσίας είναι το πρώτο διεθνές έργο που αναλαμβάνει

Με βάση τα όσα έγιναν χθες γνωστά μέσα και απ’ την ανακοίνωση της ίδιας της Trade Estates, η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Διεθνούς Κέντρου Διανομής το καλοκαίρι του 2025.

Η λειτουργία του Κέντρου, όπως εξηγούσαν στο newmoney πηγές του Ομίλου Fourlis, θα σηματοδοτήσει και τη μείωση των τιμών των προϊόντων ΙΚΕΑ στη χώρα μας. Κι αυτό διότι θα συρρικνωθεί το κόστος μεταφοράς με το οποίο σήμερα βαρύνονται οι εισαγωγές που κάνει ο Όμιλος Fourlis ως master franchisee της ΙΚΕΑ απ’ τα κέντρα διανομής της πολυεθνικής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμη

«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα

Orilina: Μέσα στο 2024 ξεκινά το project άνω των 57 εκατ. για τα 20 πολυτελή σπίτια στο Ελληνικό (pics)

Με λίγα «κλικ» θα εκδίδεται κοινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ