Αγορές

Πετρέλαιο: Αλλαγή κλίματος μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης

  • newsroom


Πρόσθετες ανησυχίες περιβάλουν την αγορά, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης επιταχύνονται τον Οκτώβριο, αφότου η παραγωγή έχει αρχίσει ξανά μετά τις ένοπλες συμπλοκές στη χώρα

Προσπάθειες ανάκαμψης κατέβαλε σήμερα το πετρέλαιο μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης, όταν η απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ σηματοδότησε μια δυνητική επιδείνωση για τη ζήτηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στον κόσμο, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε 1,7% στα 42,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού σημείωσε άνοδο 1,5% στα 40,63 δολάρια το βαρέλι, μετά τις απώλειες σχεδόν 4% που υπέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) της Τετάρτης, έναντι εκτιμήσεων για μείωση 1,8 εκατ. βαρελιών.

Συνολικά, το προϊόν που προσφέρθηκε, ένας δείκτης για τη ζήτηση, ήταν κατά μέσο όρο στα 18,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τις 4 εβδομάδες έως τις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΙΑ, μία μείωση 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων σημειώνει νέα ρεκόρ σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με νέα lockdowns να εφαρμόζονται και την Κίνα να επεκτείνει την απαγόρευση των ταξιδιών, στην προσπάθεια να περιορισθεί η εξάπλωση της νόσου.

Οι ελπίδες ότι θα επέλθει μία συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ εξασθένισαν αργά την Τετάρτη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι καθυστερούν μία συμβιβαστική συμφωνία.

«Μια συμφωνία θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της ζήτησης για μία ή δύο εβδομάδες», ανέφερε ο Λάχλαν Σο, επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Πρόσθετες ανησυχίες περιβάλουν την αγορά, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης επιταχύνονται τον Οκτώβριο, αφότου η παραγωγή έχει αρχίσει ξανά μετά τις ένοπλες συμπλοκές στη χώρα.

Η παραγωγή της Λιβύης έχει ανακάμψει σε περίπου 500.000 bpd και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει η μέση τιμή για το μπρεντ από τα 43,9 δολάρια το βαρέλι φέτος να φθάσει στα 59,4 δολάρια το επόμενο έτος και για το αργό από τα 40,1 δολάρια στα 55,9 δολάρια.