Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες ότι η ρωσική απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υπερίσχυσαν των φόβων ότι περαιτέρω πιθανές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 52 σεντς ή 0,56% στα 93,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate  κέρδισαν 64 σεντς ή 0,71%, στα 90,27 δολάρια/βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε τροχιά μικρής εβδομαδιαίας πτώσης μετά από κέρδη άνω του 10% τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για την περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, καθώς ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές της παραγωγής.

«Οι συναλλαγές παρέμειναν ασταθείς εν μέσω μιας διελκυστίνδας μεταξύ των φόβων για την προσφορά που ενισχύθηκαν από τη ρωσική απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», δήλωσε ο Τοσιτάκα Ταζάουα, αναλυτής της Fujitomi Securities.

«Μελλοντικά, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο κατά πόσον οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ εφαρμόζονται όπως υποσχέθηκαν και κατά πόσον η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τη ζήτηση», είπε, προβλέποντας ότι το WTI θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος από 90 έως 95 δολάρια.

Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες εκτός από τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη με άμεση ισχύ για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια, αλλά σκλήρυνε τη στάση της, προβλέποντας αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε 5,50 έως 5,75% έως το τέλος του έτους.

Αυτό ενίσχυσε τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση, ενώ παράλληλα ενίσχυσε το δολάριο ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Μαρτίου, καθιστώντας το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε τη Fed και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από μια μακρά σειρά αυξήσεων, αλλά δήλωσε ότι δεν θεωρεί δεδομένη την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτές προς κυβερνήσεις: Πάρτε μέτρα και ξεκλειδώστε $275 τρισ. για την επίτευξη του net zero

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Π. Γεωργιόπουλος: Πώς η ΝΟVA έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος σε κινητή και τηλεόραση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ