Ένα γκρουπ θεσμικών επενδυτών έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να αποσύρουν όποια ρυθμιστικά εμπόδια έτσι ώστε να απελευθερώσουν επενδύσεις σε νέα, καθαρή ενέργεια ύψους $275 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις τρεις επόμενες δεκαετίες. 

Η Net-Zero Asset Owner Alliance, των οποίων τα μέλη διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας $11 τρισ και συμπεριλαμβάνουν ονόματα όπως Allianz, Axa και California Public Employees’ Retirement System, ανακοίνωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν νέα μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή μετάβαση. Η NZAOA, όπως είναι γνωστή, τόνισε πως αν και τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν τους στόχους net zero, η στήριξη των κυβερνήσεων θα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας.

«Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να βοηθήσουν», σημείωσε το στέλεχος του γκρουπ, Όλγα Χάνκοκ, προσθέτοντας πως «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στις διάφορες κυβερνήσεις πως ως θεσμικοί επενδυτές χρειαζόμαστε τη στήριξή τους για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι προσπάθειες αυτές ενδέχεται να γίνουν πολύ πιο δύσκολες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα αποσύρει ορισμένα «πράσινα» μέτρα διακυβεύοντας, πια, την επίτευξη net zero της χώρας μέχρι το 2050. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση Σολτς έχει χαλαρώσει κάποια τέτοια μέτρα λόγω αντιδράσεων, ενώ η Ολλανδία αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις από τους αγρότες όσον αφορά το πλάνο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της γεωργίας. Ακόμα και η «πράσινη» Σουηδία δεν συμβαδίζει με τους στόχους net zero της.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, αφού πολλές εταιρείες οι οποίες είχαν υποσχεθεί net zero πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τα ίδια τους τα πλάνα. Όλα αυτά τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση μετατρέπει τους υδρογονάνθρακες σε ελκυστική επενδυτική επιλογή. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, η NZAOA ζητά από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, να περιορίσουν την επιδότηση των υδρογονανθράκων, να αυξήσουν τις φοροαπαλλαγές για την καθαρή ενέργεια και να περάσουν νέα, υποστηρικτικά νομοσχέδια.

Μία επιτυχημένη τέτοια μετάβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδυτικές ευκαιρίες συνολικής αξίας $275 τρισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, σύμφωνα με την ΝΖΑΟΑ. Σε αντίθεση με αυτό, οποιαδήποτε αποτυχία θα περιορίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά $6 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050, βάσει εκτιμήσεων του McKinsey Global Institute. 

«Οι υποστηρικτικές νομοθεσίες παίζουν ρόλο-κλειδί για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης», ανέφερε ο επικεφαλής της ΝΖΑΟΑ, Γκούντερ Τάλινγκερ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι οποίες διπλασιάστηκαν από το 2021 μέχρι το 2022 στα περίπου $30 δισ.

Η ΝΖΑΟΑ η οποία δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και συμπεριλαμβάνει τις Aviva και Swiss Re, αποτελεί σκέλος της Glasgow Financial Alliance for Net Zero η οποία συμπεριλαμβάνει τεράστια γκάμα τραπεζών και ασφαλιστικών. Η οργάνωση αυτή έχει ανακοινώσει πως αναμένει τις κινήσεις των κυβερνήσεων πριν δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών αερίων. 

«Κανείς μας δε θέλει να μένει άπραγος, τη στιγμή που έχουμε την τεχνολογία και την ικανότητα να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων», συμπλήρωσε το στέλεχος της ΝΖΑΟΑ, Ματ Χολμς. 

Διαβάστε ακόμη

Τα φθινοπωρινά γκάλοπ, η Αθήνα και οι περιφέρειες, ο Stefanos η λάσπη και το ξεμάλλιασμα, οι στενοχώριες για τα bonus και οι μετοχές των τραπεζών 

Ηλίας Πίτσαβος (Klarna):  Στόχος να εξελιχθεί σε τρίτο πόλο πληρωμών στην Ελλάδα

Αυτή είναι η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ