Αγορές

Πετρέλαιο: Έναρξη εβδομάδας με ράλι των τιμών

  • newsroom


Τα κινεζικά διυλιστήρια επεξεργάστηκαν τον Οκτώβριο το περισσότερο αργό πετρέλαιο σε καθημερινή βάση από ποτέ

Σε ράλι επιδόθηκε σήμερα το πετρέλαιο, μετά τα δεδομένα για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της pfizer κι ενώ νέα στοιχεία έδειξαν ανάκαμψη στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,5% στα 43,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού ενισχύθηκε 3,2% στα 41,40 δολάρια το βαρέλι.

Οι δύο τιμές κέρδισαν περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα από τις ελπίδες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως και από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα διατηρήσουν χαμηλότερα την παραγωγή το επόμενο έτος για να στηρίξουν τις τιμές.

Η συμμαχία, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), με ποσοστό συμμόρφωσης 101% τον Οκτώβριο και έχει προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. bpd από τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κινεζικά διυλιστήρια επεξεργάστηκαν τον Οκτώβριο το περισσότερο αργό πετρέλαιο σε καθημερινή βάση από ποτέ, ενώ τα νέα lockdowns σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιβαρύνουν τη ζήτηση.

«Βασικά οι αριθμοί της Κίνας υποστηρίζουν γιατί οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε ο οικονομολόγος της OCBC Χάουι Λι.

Ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να προτείνει αλλαγές για τις ποσοστώσεις παραγωγής όταν όλοι οι υπουργοί συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται πλήρως στα χέρια του ΟΠΕΚ +», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB Μπγιαρν Σκίλντροπ. «Ο Οργανισμός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου σήμερα δεν έχουν βουλιάξει στα 20 δολάρια το βαρέλι. Ως εκ τούτου, η επερχόμενη συνάντησή στις 30 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ωστόσο, η ταχεία ανάκαμψη της παραγωγής της Λιβύης σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αποτελεί πρόκληση για τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, την ώρα που η επιβράδυνση της κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει μειώσει τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων αυτόν τον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη 

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινούν αιτήσεις και πληρωμές (vid)

Φον ντερ Λάιεν: Από 17/11/2020 διαθέσιμα για την Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE

Κορωνοϊός – Ελλάδα: 2.198 νέα κρούσματα σε 24 ώρες – Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων