Οι διαφωνίες που είχαν εκφράσει πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Αφρικής, όπως η Ανγκόλα, για τα νέα επίπεδα παραγωγής που δρομολογεί ο ΟΠΕΚ ήταν ήδη γνωστές. Ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που το καρτέλ αναγκάστηκε να αναβάλει για λίγες ημέρες την τελευταία σύνοδο του. ‘Όμως, οι αγορές των commodities αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της Ανγκόλα να κόψει οριστικά το… σχοινί διασύνδεσης της με τον οργανισμό προχωρώντας στην αποχώρηση της.

«Αισθανόμαστε πως η Ανγκόλα πλέον δεν κερδίζει τίποτε παραμένοντας στον οργανισμό, οπότε υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αποφάσισε να αποχωρήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πετρελαίου της δεύτερης κυριότερης πετρελαϊκής χώρας της Αφρικής, Ντιαμαντίνο Αζεβέδο.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε συνέχεια της προκαταρκτικής απόφασης που είχε ληφθεί από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση των επιπέδων παραγωγής από την ερχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της οποίας ο οργανισμός μείωσε την τιμή-στόχο για την παραγωγή της αφρικανικής χώρας για το 2024.

Τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν το βασικό αιμοδότη της οικονομίας της αναλογώντας στο 90% των εξαγωγών της. Πολλές δε, κορυφαίες εταιρείες του κλάδου δραστηριοποιούνται στη χώρα ανάμεσα τους η Chevron, η ExxonMobil, η TotalEnergies, όπως και η BP και η Eni μέσω της κοινοπραξίας Azule Energy.

Η Ανγκόλα εντάχθηκε στους κόλπους του καρτέλ το 2007, όμως συχνά-πυκνά βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τις βουλές της «βασίλισσας» Σαουδικής Αραβίας, ειδικά για τις προοπτικές μείωσης της παραγωγής. Μάλιστα από το καλοκαίρι που η συζήτηση είχε και πάλι φουντώσει λόγω της πτώσης των τιμών η διένεξη είχε εκ νέου αναζωπυρωθεί. Μάλιστα, δημοσιεύματα εμφάνιζαν την αφρικανική χώρα ανάμεσα στους… αντάρτες που δεν τηρούσαν τις ποσοστώσεις που τους είχαν οριστεί.

Η χώρα σήμερα παράγει περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ συνολικά η παραγωγή του καρτέλ φτάνει τα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στον διευρυμένο ΟΠΕΚ+ η παραγωγή της Ανγκόλα συνιστά μόλις το 2%.

Αυτό σημαίνει πως η αποχώρηση της δεν εκτιμάται πως θα έχει πρακτικά σημαντικές συνέπειες για τις αγορές, παρά το γεγονός ότι ήδη σήμερα έφερε καθοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Συγκεκριμένα στις 18.00 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 0,84% στα 79,03 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI έχανε 0,85% στα 73,58 δολάρια.

Όμως αποτελεί σαφώς μεγάλο πλήγμα για την επιρροή και το κύρος του ΟΠΕΚ που στηρίζεται στη συσπείρωση των μελών του προκειμένου οι συλλογικές αποφάσεις του να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Αυτό, άλλωστε, που ανησυχεί τους αναλυτές είναι η πιθανότητα και άλλα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως για παράδειγμα η Νιγηρία, που είχαν επίσης σοβαρές ενστάσεις για τις αποφάσεις του καρτέλ τους τελευταίους μήνες, να αποφασίσουν να προχωρήσουν επίσης σε ρήξη με τον οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι σαφώς μεγαλύτερος!

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές για το mega-έργο των 2 δισ. ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση για την πληρωμή (upd)

Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν καινούργιο δρόμο» – Θετικό το 2023 για την οικονομία, ακόμα πιο ψηλά το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ