search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: Νέα πτώση με το βλέμμα σε παγκόσμια οικονομία και Κίνα

Στα 73,15 δολάρια/βαρέλι το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Φεβρουαρίου - Τους traders απασχολούν οι ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δήλωσε αναλυτής της PVM Oil

Απότομη πτώση σημείωσε σήμερα, Τετάρτη (4/1) η τιμή του αργού πετρελαίου, ενώ είχε προηγηθεί υποχώρηση και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, υπό το βάρος ανησυχιών για αδύναμη ζήτηση λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Η χώρα αυτή, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια σημαντική έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα. Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Φεβρουαρίου έπεφτε στα 73,15 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,91% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαρτίου, έπεσε κατά 4,86%, στα 78,11 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν σημειώσει βουτιά άνω του 4% την Τρίτη, με το Brent να έχει τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια για τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.

«Τους traders απασχολούν, κυρίως οι ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει και στο άμεσο μέλλον», δήλωσε αναλυτής της PVM Oil, όπως αναφέρει το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση αύξησε επίσης τις ποσοστώσεις εξαγωγών για προϊόντα διύλισης πετρελαίου στην πρώτη παρτίδα για το 2023, σηματοδοτώντας εκτιμήσεις για κακή εγχώρια ζήτηση.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τις τιμές της κορυφαίας της ποικιλίας αργού πετρελαίου, της Arab Light, για πωλήσεις προς την Ασία τον Φεβρουάριο, αφού διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών για αυτόν τον μήνα, καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά συνέχισαν να θολώνουν τις εκτιμήσεις στην αγορά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεωργκίεβα, προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει μια δύσκολη χρονιά το 2023, καθώς οι βασικοί κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – εμφανίζουν μείωση της δραστηριότητάς τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ακίνητα: Οι τιμές «πέφτουν» ακόμη και στο Μανχάταν – Γιατί στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη

Σεμίραμις και Αλίκη Παληού: Οι κόρες του Συμεών Παληού χαράζουν τη δική τους ρότα στη Ναυτιλία

H θεραπεία κλειστοφοβίας, υψοφοβίας και κάθε φοβίας, μέσω Εικονικής Πραγματικότητας στην Ελλάδα

Exit mobile version