Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, μετά τις χθεσινές απώλειες άνω του 3%, καθώς οι επενδυτές μετρούν την επίπτωση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, έναντι της δύσκολης ισορροπίας μεταξύ της μειωμένης προσφοράς παγκοσμίως και της αυξανόμενης ζήτησης.

Η τιμή του μπρεντ ήταν στα 93,19 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 10 σεντς, με απώλειες 3,3% κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις ΗΠΑ.

Η τιμή του αμερικανικού αργού επίσης σταθεροποιήθηκε στα 92,13 δολ/βαρέλι, μετά από πτώση 3,6% την Τρίτη.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2014 τη Δευτέρα, με το μπρεντ στα 96,78 δολ και το WTI στα 95,82 δολ/βαρέλι.

Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 50% το 2021 και του WTI αυξήθηκε κατά 60%, λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από τον κορωνοϊό.

Χθες Τρίτη, βίντεο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έδειχνε ρωσικά στρατεύματα να επιστρέφουν στη βάση τους μετά από ασκήσρις, μια εξέλιξη που πυροδότησε profit-taking στο πετρέλαιο και ράλι στην Wall Street, αλλά και στις ευρωαγορές.

Πέραν όμως της ουκρανικής κρίσης η αγορά πετρελαίου παραμένει «σφιχτή» και οι αναλυτές εξακολουθούν να προεξοφλούν ότι θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς, όπως λένε, η οικονομία ανακάμπτει και η ζήτηση θα αυξηθεί κι άλλο σε μια σφιχτή αγορά.

Πτώση των τιμών του φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, χθες υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το σήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία που έστειλε η Ρωσία. Η τιμή αναφοράς του αερίου για την Ευρώπη (TTF) σημείωσε αρχικά πτώση 5,7% στο Αμστερνταμ και διαμορφωνόταν στα 76,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά το χθεσινό πρωινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax ότι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Το φυσικό αέριο – η διανομή του οποίου στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνώρισε πτώση 15,1% στην ευρωπαϊκή αγορά, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στα 68,5 ευρώ ανά MWh. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια , πριν από τα προβλήματα τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς που βρέθηκε και με χαμηλά αποθέματα το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή του αερίου είχε φτάσει κάτω ακόμα και από τα 15 ευρώ ανά MWh.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: «Πράσινο» σε νέα αιολικά ισχύος 295 MW στην Εύβοια

Golden Visa: Για αυστηρότερους κανόνες ετοιμάζεται η Κομισιόν

Αντόνιο Περκάσι: Η Αταλάντα, ο Ολυμπιακός και οι μεγάλες business στην Ελλάδα (pics)