Αγορές

Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση των τιμών, μετά τον ενθουσιασμό για το εμβόλιο του κορωνοϊού

  • newsroom


Ο ΟΠΕΚ+ κλίνει προς αναβολή της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου τον Ιανουάριο για τουλάχιστον 3 μήνες

Σημάδια σταθεροποίησης παρουσίασε σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή του ορυκτού καυσίμου για τουλάχιστον 3 μήνες, μία ημέρα μετά τις αναφορές για άλλο ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η τιμή του μπρεντ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 43,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού πρόσθεσε 0,1% στα 41,30 δολάρια το βαρέλι.

Οι χρηματιστηριακές αγορές χθες σημείωσαν ισχυρά κέρδη, από τις προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, αφού η Moderna δήλωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά του κορωνοϊού, βάσει των ενδιάμεσων δεδομένων της τελευταίας φάσης των δοκιμών.

«Η ανακοίνωση για το εμβόλιο της Moderna είχε πιθανώς μεγαλύτερη επίδραση στο πετρέλαιο από τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA, προσθέτοντας ότι τα θετικά νέα για τα εμβόλια «έθεσαν σχεδόν σίγουρα ένα μακροπρόθεσμο όριο στις τιμές του πετρελαίου».

Τα αποτελέσματα της Moderna είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού η Pfizer ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

«Αν κρίνουμε την οικονομική ανάκαμψη, ιδίως μέσω του πρίσματος της αγοράς πετρελαίου με πολλαπλά εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μετακίνηση να επιστρέψει κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, αργότερα στη διάρκεια του 2021», ανέφερε σε σημείωμα ο Στέφεν Ινές, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην Axi.

Ο ΟΠΕΚ+, η ομάδα που απαρτίζεται από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πραγματοποίησε συνεδριάση της υπουργικής επιτροπής σήμερα, δίχως να προτείνει αλλαγές για τις ποσοστώσεις παραγωγής όταν οι υπουργοί συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Ο Οργανισμός κλίνει προς αναβολή της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου τον Ιανουάριο για τουλάχιστον 3 μήνες, με σκοπό να στηρίξει τις τιμές, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζεται, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται τον Δεκέμβριο να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο ανήλθε στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, θέτοντας τις βάσεις για γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.

«Η ζήτηση του πετρελαίου στην Κίνα υπερβαίνει τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα εξασθενήσει μόνιμα», επισήμαναν οι αναλυτές της Bernstein Energy.

«Κάτι που είναι σύμφωνο με τα δεδομένα της μετακίνησης και υποστηρίζει την άποψη ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει υποστεί βλάβη δομικά από τις αλλαγές στη συμπεριφορά μετά την πανδημία για τις χώρες που την αντιμετώπισαν επιτυχώς».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι συναντήσεις και οι επιδιώξεις

Πλειστηριασμοί: Πότε θα ξαναχτυπήσει το e-σφυρί για τους οφειλέτες

Πρόταση-έκπληξη από τα Πλαστικά Ελλάδος για τρίτο εργοστάσιο στην Μεγαλόπολη