Ως μια πύρρεια νίκη των «περιστεριών» αποκωδικοποιεί η PIMCO την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης.

Κι αυτό, διότι η Κριστίν Λαγκάρντ, αντί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για περαιτέρω σύσφιγξη στην επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου, επέλεξε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση.

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη συνδέεται άρρηκτα με τις αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενόσω οι καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ συνεχίζονται και η ανησυχία γύρω από την Credit Suisse αυξάνει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα.

Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων εύλογα πυροδοτούν περισσότερη ανασφάλεια, υπονομεύοντας τη σταθερότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με το report της PIMCO, η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια πρώτη γραμμής άμυνας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η PIMCO φαίνεται ότι προς το παρόν συμμερίζεται τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία «βλέπει» κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,25% (σήμερα βρίσκεται στο 3%).

Τα σενάρια για τον Μάιο

Από την άλλη πλευρά, όμως, εφόσον οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι αρθούν και η περιπέτεια της Credit Suisse προσλάβει μια θετική τροπή, τότε η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να διασφαλίσει την αναχαίτιση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει εκτός στόχου.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,5%, με τον υποκείμενο δείκτη (εξαιρώντας ενέργεια, τρόφιμα) να ενισχύεται στο ιστορικό υψηλό του 5,6%.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, μάλιστα, τον Μάιο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη μία παρέμβαση στα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι η προβλεψιμότητα των κινήσεων της ΕΚΤ είναι αρκετά χαμηλή, λόγω των πολλαπλών μεταβλητών.

Και σ’ αυτή την αδύναμη προβλεψιμότητα, οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο παράγοντας Credit Suisse, ο οποίος αποτελεί βασική πηγή κινδύνου, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευσή της μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτους «τρανταγμούς» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η ΕΚΤ δεν περιμένει πλέον ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, αναθεωρώντας στο +1% την εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ στο 2023. Περαιτέρω επιτάχυνση αναμένεται από το 2024 – 2025.

Διαβάστε ακόμη

Οριστικό: Στα 730 εκατ. τα υπερκέρδη παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος

«Χρυσά» ξενοδοχεία στη Μέση Ανατολή στα χέρια μιας Ελληνίδας

Νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ – Τι αλλάζει από την 1η Απριλίου 2023 (πίνακας + vid)