ΑΓΟΡΕΣ

Πώς το πλέον ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» μετατράπηκε σε… Άγρια Δύση

«Η μεταβλητότητα μάς λέει ότι οι αγορές είναι μπερδεμένες» τονίζει ο Στέφαν Μίλερ, βετεράνος στην αγορά ομολόγων - Σε πολυετή υψηλά παραμένει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς - Άκμαν, Γκρος: Γιατί αλλάζουν την επενδυτική τους στρατηγική (γράφημα)

Σε «Άγρια Δύση» φαίνεται ότι έχει μετατραπεί ένα από τα πλέον ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» στον κόσμο, το αμερικανικό 10ετές ομολόγο, καθώς η σφιχτή νομισματική πολιτική της Federal Reserve διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, εκτοξεύθηκε άνω του 5% για πρώτη φορά από το 2007, καθώς η ανθεκτική οικονομία καθιστά αδύνατη μια ακριβή πρόβλεψη για το πότε ακριβώς η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Σήμερα, οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρά, όμως παρέμειναν και πάλι πάνω από το πολυετές υψηλό του 4,8%.

Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 5,25% – 5,50%, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Με δεδομένο, όμως, ότι οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν και ότι η οικονομία δεν αντιδρά με τον επιθυμητό τρόπο στις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια.

Όμως, ακόμα και να μην υπάρξει αυτή η παρέμβαση, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η πρώτη μείωση στα αμερικανικά επιτόκια θα αργήσει αρκετά, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τις ήδη σφιχτές νομισματικές συνθήκες έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% ή έως ότου η οικονομία αρχίσει να διολισθαίνει προς την ύφεση.

Πέραν αυτού, οι γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και η ταυτόχρονα αύξηση των εκδόσεων κρατικών ομολόγων, με στόχο τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έρχονται να επισκιάσουν περαιτέρω τις προοπτικές στα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ένα ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης.

Ο δείκτης φόβου ICE’s BofA MOVE, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στην αγορά του κρατικού χρέους, έχει εκτοξευθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα από τις αρχές του κύκλου σύσφιγξης της Federal Reserve. Μέχρι πρότινος, αυτή η άνοδος δεν είχε επηρεάσει τον αντίστοιχο δείκτη φόβου της Wall Street, δηλαδή τον δείκτη VIX. Αυτό πλέον, όμως, έχει αλλάξει.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων βρίσκεται κατά τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του S&P 500. Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει την παραδοσιακή σχέση, σύμφωνα με την οποία η μεταβλητότητα στα ομόλογα είναι, κατά μέσο όρο, δύο μονάδες χαμηλότερη του S&P 500.

«Η μεταβλητότητα μάς λέει ότι οι αγορές είναι μπερδεμένες» τονίζει ο Στέφαν Μίλερ, βετεράνος στην αγορά ομολόγων, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος στην GSEM. «Μπορείς να κατηγορήσει τα γεωπολιτικά, όπως και την απειθαρχία στη δημοσιονομική πολιτική» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.

Πάντως, παρότι η μεταβλητότητα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι αρκετών αναπτυγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα είναι ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το πρόβλημα της μεγάλης προσφοράς. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων, η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζας μετατρέπονται από αγοραστές σε πωλητές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε ακόμα

Νέα εκδήλωση από την Apple – Ποιο νέο προϊόν αναμένεται να παρουσιάσει

Αποκάλυψη: Πώς η Ελλάδα έχασε έσοδα ΦΠΑ 3,2 δισ. ευρώ (πίνακας)

Εξάρχου: Δυναμικά στο προσκήνιο η Ελλάδα – Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη για το χάσμα Βορρά – Νότου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""