Ακόμα και μέσα στην πανδημία και στο lockdown όπου σημειώθηκε τεράστια αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Ελλάδα εξακολουθούσε να πρωτοπορεί στην παραοικονομία και στις απώλειες φόρων, με το Δημόσιο να χάνει το 2021 περί τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ.

Σε έκθεσή της Κομισιόν για το «κενό» στις εισπράξεις ΦΠΑ (VAT Gap 2023), με βάση τα στοιχεία συναλλαγών του 2021 η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των κρατών με τις μεγαλύτερες απώλειες. Και ενώ συνολικά στην Ευρώπη το «κενό ΦΠΑ» μειώθηκε δραστικά κατά 40% (!) από τα 99,3 δισ. το 2020 σε 60,6 δισ. ευρώ το 2021, η μείωση στην Ελλάδα ήταν μόλις 5,7% αφού, σε απόλυτα μεγέθη, οι απώλειες δυνητικών εσόδων ΦΠΑ μειώθηκαν σε 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ το 2020.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει μεν πως «η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο έλλειμμα κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο», σημειώνει όμως πως «ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς» καθώς και την ανάγκη η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να «παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».

Τι δείχνει η Έκθεση

Σύμφωνα με την Έκθεση της ΕΕ, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα περιορίστηκε από το 21% το 2020 στο 17,8% το 2021. Σε σχέση με το 2017, η βελτίωση είναι εντυπωσιακή καθώς τότε οι απώλειες ΦΠΑ σε ετήσια βάση ήταν της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όμως, σε χειρότερη θέση από τη χώρα μας εξακολουθεί βρίσκονται μόνον η Ρουμανία με 36,7% και η Μάλτα με 25,7%.

Διαβάστε ακόμη 

Στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (pics)

Μυτιληναίος: Ο φόβος παγκοσμίως δεν είναι η ουκρανική κρίση αλλά η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή

Deutsche Bank-Morgan Stanley: Γιατί η Alpha Bank «βγαίνει» ωφελημένη από τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ