Αγορές

Πού οδηγεί το τριήμερο sell-off τη μετοχή της Πειραιώς – Ακραία μεταβλητότητα

  • newsroom


Βουτιά 43% στο Χρηματιστήριο - Συναλλαγές 80 εκατ. τεμαχίων αθροιστικά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις

Σε κλοιό ακραίας μεταβλητότητας βρέθηκε τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο. Ο επενδυτικός ενθουσιασμός που οδήγησε τον τίτλο στα 0,94 ευρώ (+26%) την περασμένη Τρίτη, ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο “Sunrise” με στόχο τη μείωση των NPEs και την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του Ομίλου, έδωσε τη θέση του σε άκρως επιθετικές ρευστοποιήσεις τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, καθώς η αγορά στάθμιζε σταδιακά τον αντίκτυπο για τους υφιστάμενους μετόχους και τη “δομή” του συνολικού εγχειρήματος.

Από τα 0,94 ευρώ που έκλεισε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης η μετοχή, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τον τίτλο στα 0,5354 ευρώ, μια πτώση της τάξης του 43%. Συνολικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις διακινήθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων τεμαχίων, ενώ ενδοσυνεδριακά η μετοχή βρέθηκε και στα 0,4880 ευρώ (-48% από το κλείσιμο της Τρίτης).

Στην έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια εν όψει της ΑΜΚ ύψους 1 δισ. και η ανησυχία για εκτεταμένο dilution στις υφιστάμενες θέσεις των μετόχων της Πειραιώς, απέδωσαν οι αναλυτές την εικόνα του τίτλου. Όπως ανέφερε το newmoney, η Eurobank Equities εκτίμησε σε σχετικό report της πως οι πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι πολύ θετικές για τον όμιλο, τον τραπεζικό κλάδο και την οικονομία. Αναμένει επιτυχή προσφορά μετοχών, αν και σε χαμηλή τιμή, με υψηλό dilution για τους παλιούς επενδυτές, επικερδή ωστόσο για τους νέους. Όπως σημειώνει, η τράπεζα θα προχωρήσει με reverse split 16,5 προς 1, που θα φέρει τον νέο αριθμό μετοχών στα 50,4 εκατομμύρια από 831 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή. Η ονομαστική τιμή μετά το reverse split θα οριστεί σε 1 ευρώ, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την έκδοση στις νέες μετοχές μετά το reverse split (ισοδυναμούν με 0,06 ευρώ πριν το reverse split).

Από την πλευρά της η JP Morgan τονίζει πως δεδομένου του dilution και της δομής της προσφοράς, προτείνει οι νέοι επενδυτές να περιμένουν τη διαδικασία του book building πριν αποφασίσουν να εμπλακούν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα αναφορικά με την προτεινόμενη παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να περιορίζει ή καταργεί το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων σε μελλοντική ΑΜΚ της Εταιρείας με την έκδοση νέων μετοχών, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης κρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες ως δικαιολογημένη και προς το συμφέρον της εταιρείας, καθώς θα επιτρέψει στην τράπεζα να δράσει γρήγορα για την υλοποίηση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, θα διευκολύνει τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της με συνακόλουθη βελτίωση της διασποράς και εμπορευσιμότητας (free float) της μετοχής που προσδοκάται να επιτευχθεί.

Σημειώνεται πως ειδικά για τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας θα εξεταστεί από το ΔΣ η προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών σε ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σχετικά, πάντως, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημόσιας προσφοράς, από κύκλους της τράπεζας γίνεται γνωστό πως:

  • Η διαδικασία θα είναι ταυτόχρονη σε Ελλάδα και εξωτερικό και θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα
  • Θα υπάρχει καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.
  • Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά
  • Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα
  • Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους
  • Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό
  • Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας
  • Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη ΔΠ στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Προχωρούν τα νέα hotel projects στην Αθήνα – «Βαριά» ονόματα δίνουν το σήμα της επαννεκίνησης(pics)

Κίνηση – σοκ Ερντογάν: Καρατόμησε (ξανά) τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας

Κωνσταντόπουλος: «Η επόμενη μέρα φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ»