Επενδύσεις

Προχωρούν τα νέα hotel projects στην Αθήνα – Ποια ονόματα δίνουν το σήμα της επαννεκίνησης (pics)

  • Σταύρος Γριμάνης


Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Xenodoxeion Milos στην Κολοκοτρώνη και την επέκταση του Grand Hyatt στη Συγγρού

Μπορεί η πανδημία να επέφερε καταλυτικό χτύπημα στις επιδόσεις του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μονάδων τόσο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όσο και στην Αθήνα παραμένει υψηλό.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεύουσας, που πριν την έλευση του κορωνοϊού αποτελούσε ένα από τα πλέον ανερχόμενα growth story, μετά το αρχικό «πάγωμα» που οδήγησε σε αλλαγή χρονοδιαγραμμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις τα projects για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων προχωρούν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Ποντάροντας στην επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας και στην «επόμενη μέρα» της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικά παραδείγματα (δες σχετικές φωτο) αποτελούν το νέο 5άστερο boutique hotel που ετοιμάζει η Intrakat στην οδό Κολοκοτρώνη, αλλά και η νέα μονάδα στη λεωφόρο Συγγρού που θα λειτουργήσει ως επέκταση του Grand Hyatt Athens.

Το Xenodoxeion Milos στην Κολοκοτρώνη

Tο τριώροφο διατηρητέο συγκρότημα, επιφάνειας 4.160 τ.μ., και ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, μισθώθηκε μετά από διαγωνισμό το 2017 από την Intrakat (Όμιλος Κόκκαλη) με στόχο την πλήρη ανακατασκευή του προκειμένου να στεγάσει ένα νέο πολυτελές boutique hotel σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση καθότι θα βρίσκεται μια «ανάσα» από την πλατεία Συντάγματος.


Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ και το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ολοκλήρωσή του το 2019. Αυτό δεν έγινε και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία που μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα για τα τέλη της φετινής χρονιάς με αρχές του 2022.

Αλλαγή υπήρξε και όσον αφορά τον προσανατολισμό του νέου ξενοδοχείου. Έτσι ενώ αρχικά προοριζόταν για να γίνει το «Athens Town House»,μετά η υπόθεση έγινε…milos.

Και αυτό καθώς τα νεότερα σχέδια προβλέπουν την ανάπτυξή του με επίκεντρο το φημισμένο εστιατόριο Milos του Κώστα Σπηλιάδη, το οποίο «μετακομίζει» από το Hilton στην περιοχή της Παλαιάς Βουλής. Έτσι, το εγχείρημα θα εξελιχθεί στο 5άστερο gourmet hotel με την επωνυμία «Xenodoxeion Milos», με πολύ υψηλά αρχιτεκτονικά και αισθητικά στάνταρντ και δυναμικότητα 42 δωματίων.

Το διακεκριμένο Estiatorio Milos θα στεγάζεται στην ψηλοτάβανη αίθουσα του ισογείου και θα έχει ξεχωριστή είσοδο από τη Στοά Μπολάνη.

Το «νέο» Grand Hyatt Athens

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες και για τη νέα μονάδα στη λεωφόρο Συγγρού 111.

Πρόκειται για το πολυώροφο κτίριο που στέγαζε προηγουμένως τα Odeon Starcity και το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Grand Hyatt Athens (στο χώρο του πρώην Ledra Marriott), δηλαδή την πρώτη εμβληματική επένδυση του αμερικανικού ομίλου Hines στην ελληνική τουριστική αγορά, -σε συνεργασία με τη Henderson Park και την Kokari Limited του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη-, που άρχισε να λειτουργεί τον Aύγουστο του 2018.

Tον Oκτώβριο του 2019, η Hines, μετά από διαγωνισμό, αναδείχθηκε πλειοδότης με προσφορά 20,5 εκ. ευρώ, και έτσι το γειτονικό ακίνητο της Eθνικής πέρασε στην ιδιοκτησία της, με στόχο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Στη συνέχεια η τεχνική εταιρεία Vitael (του Βασίλη Βλασερού) ανέλαβε το έργο των καθαιρέσεων και της συνολικής κατεδάφισης του παλιού κτιρίου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί (όπως φαίνεται και στις φωτο) ενώ τον Σεπτέμβριο εγκρίθηκε από Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ η αρχιτεκτονική μελέτη για τη λειτουργική ανακατασκευή του σε 5άστερο ξενοδοχείο, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Grand Hyatt, αποτελώντας ουσιαστικά τη φυσική επέκτασή του.

Έτσι, από τα 309 δωμάτια και σουίτες που διαθέτει σήμερα το Grand Hyatt Athens, η δυναμικότητα του ενιαίου πλέον συγκροτήματος προβλέπεται να αυξηθεί σε 530 δωμάτια και σουίτες, ενώ θα έχει 4 πισίνες (2 εξωτερικές και 2 εσωτερικές), επιπλέον εστιατόρια και πολλές άλλες υποδομές (spa κλπ).

Mετά την επέκταση, το «νέο» Grand Hyatt Athens θα είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα (μετά το Intercontinental) ξενοδοχείο στην Aττική. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2022.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία επιλογής του αναδόχου για την ανέγερση της νέας μονάδας, με τις πληροφορίες του newmoney να αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως μέχρι και τα τέλη του μήνα.

Το project, καθότι από τα μεγαλύτερα αυτή την περίοδο στην Αθήνα, όπως είναι εύλογο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς. Έτσι το διεκδικούν τόσο η Vitael, όσο και άλλοι όμιλοι του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

10+1 επενδυτικά projects που έρχονται και θα «απογειώσουν» τον ελληνικό τουρισμό

Lockdown: Τα 5+1 μέτρα χαλάρωσης – Τι ισχύει από σήμερα (Vid)

Στο σφυρί το υπερπολυτελές ράντσο του Τομ Κρουζ στο Κολοράντο – Πωλείται για $39,5 εκατ. (pics)