Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης, καθώς η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και τα σενάρια για μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve επαναφέρουν το ευρώ σε θετικό έδαφος. 

Πιο συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται την Τρίτη κατά 0,70% και διαμορφώνεται στο 0,9893 δολάριο, πολύ κοντά στο όριο του 0,99 ευρώ. Βέβαια, παρά την ανοδική κίνηση, εξακολουθεί να βρίσκεται πλησίον του ιστορικού χαμηλού του 0,95 ευρώ, μετρώντας απώλειες 15% από τις αρχές του έτους. 

Είναι σαφές ότι από τη Δευτέρα (3/10) η ψυχολογία των επενδυτών έχει ανακάμψει, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην επιστροφή της διάθεσης για υψηλότερο ρίσκο. 

«Game changer» αποτελεί η εκτίμηση των αναλυτών ότι η Federal Reserve, δηλαδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να μην προχωρήσει σε μια νέα mega αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.  

Κι αυτό εύλογα συμβάλλει στην επάνοδο της επενδυτικής ψυχολογίας, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Ανοδικά κινείται και η στερλίνα, η οποία αυξάνεται κατά 0,25% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα να καθορίζεται στο 1,135 δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το βρετανικό νόμισμα είχε διολισθήσει έως το 1,06 δολάριο. 

Η απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, αναμφίβολα, συνδράμει στην ανάκαμψη της στερλίνας, η οποία παρ’ όλα αυτά διαθέτει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 16% μέσα στο 2022. 

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το δολάριο παραμένει ο «βασιλιάς» της αγοράς συναλλάγματος, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξήσεις επιτοκίων) και ο φόβος για επιβράδυνση ή ύφεση της οικονομίας έχουν πλήξει σημαντικά τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, με αποτέλεσμα να προστρέχουν στα ασφαλή «καταφύγια», όπως αυτό του αμερικανικού νομίσματος. 

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική ένα βήμα πριν από την… κελεμπία, οι Μπάκοι βγάζουν Flash, τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας και τα σπίτια της Βούλας 

Motor Oil: Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή LNG στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison

Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)