(Τελευταία ενημέρωση 17.38) Θετικά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020. Τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,29% και καθορίζεται στις 32.625 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται στο +0,87% και τις 4.108 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, επίσης, κερδίζει +1,24% και διευρύνεται στις 12.312 μονάδες.

Ως απόρροια του βελτιωμένου κλίματος και της επανόδου των αγοραστών, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα, με τον Dow Jones να καθορίζεται στο +2% και τους S&P 500 – Nasdaq να διαμορφώνονται στο +2,8%.

Θετική είναι και η επίδοση του Ιουλίου, καθώς ο Dow Jones εμφανίζει σωρευτική άνοδο άνω του 5%, αποχαιρετώντας τον καλύτερο μήνα από τον Μάρτιο του 2021. S&P 500 και Nasdaq, παράλληλα, βρίσκονται στο +7,5% και στο +11%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από τον Νοέμβριο του 2020.  

Η παραπάνω ανοδική πορεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη τους προηγούμενους έξι – επτά μήνες, όταν οι μετοχές κατρακύλησαν σε bear market (αρκούδες), χάνοντας τουλάχιστον 20% από τις αρχές του 2022.  

Ο λόγος της αντιστροφής του επενδυτικού κλίματος σχετίζεται κυρίως με την άμβλυνση των ανησυχιών για τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Κι αυτό, διότι οι traders αρχίζουν να «ποντάρουν» σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, λόγω αφενός της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία (-0,9% στο β’ τρίμηνο), αφετέρου στην εκτίμηση περί επιβράδυνσης του πληθωρισμού (9,1%).

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθεια ελέγχου του κύματος ανατιμήσεων. Όμως, αυτή η κίνηση υπονομεύει περαιτέρω τις προοπτικές του ΑΕΠ. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν επί τάπητος, με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, τη σφιχτή πολιτική και την επιβράδυνση της κατανάλωσης να διατηρούν στο ακέραιο το σενάριο μιας νέας καθίζησης των διεθνών μετοχών.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Amazon και Apple να ανακοινώνουν μεγέθη καλύτερα του προβλεπόμενου. Άλλωστε, περίπου το 70% των εισηγμένων στον S&P 500 έχει δημοσιεύσει κέρδη και έσοδα, τα οποία ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,98% και τις 436 μονάδες, καταγράφοντας άλμα 5,6% στον Ιούλιο (ο καλύτερος μήνας από τον Νοέμβριο του 2020). Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,06%, ο αγγλικός FTSE 100 κατά 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,63% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,11%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ισπανικής Allfunds Group εκτινάσσεται κατά περίπου 11%, χάρη στην ώθηση από τα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της αυστριακής ams-OSRAM υποχωρεί κατά 8,4% εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Διαβάστε επίσης:  

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals  

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε  

Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία