(Τελευταία ενημέρωση 16.15) Μόλις λίγα λεπτά διήρκησε το αγοραστικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας -έπειτα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ– φαίνεται ότι κυριαρχούν εκ νέου. Άλλωστε, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει στα τάρταρα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 823,77 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (822,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 822,21 έως 831,69 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το πενθήμερο αρνητικό σερί, επιχειρεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ευρισκόμενος στο +2,41% και τις 533 μονάδες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ καλλιεργούν προσδοκίες για περισσότερα κέρδη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διευρύνεται στο +3,2% και το 0,88 ευρώ, ενώ κατά 2,6% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κινείται στα 3,11 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,2% και τo 0,87 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ενισχύεται στο +1,5% και το 1,01 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,24% 0,8868 ευρώ 
  • Eurobank +0,23% 0,87 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,64% 3,11 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,50% 1,015 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 1.979 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς βρίσκεται στο +2,3% και τα 5,3 ευρώ, βάζοντας ένα «stop» στις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών. Κέρδη κατά 2,7% σημειώνει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία ανακτά το 1,8 ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ, παράλληλα, ενισχύεται στο +1,4% και το 15,3 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco – Lamda Development να κινούνται στο +1,7%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo και Sarantis υποχωρούν κατά 1,8%. Οι μετοχές των Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή μειώνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,53% και 1.319 μονάδες), οι μετοχές των Epsilon και Cenergy ξεχωρίζουν θετικά στο +3%, ενώ οι μετοχές των Παπουτσάνης και ΕΥΑΘ αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της Lavipharm, η οποία εκτινάσσεται κατά 10% εν μέσω των σεναρίων περί πιθανού ενδιαφέροντος του CVC. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ ακόμη 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,0 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Αντίδραση με… μέτρο 

H Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αντιδράσει στην πρόσφατη πτώση και να ανακάμψει από το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου 1,5 μήνα, έχοντας ως βασικό «καύσιμο» τη θετική κίνηση των εγχώριων τραπεζικών μετοχών, αλλά και τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία προσφέρουν επιλεγμένες αγοραστικές ευκαιρίες. 

Ωστόσο, όπως μαρτυρά η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων, μεγέθους 75 μονάδων βάσης, κάτι το οποίο ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%.

Παρότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (9,1% τον Αύγουστο), εντούτοις ασκούν αρνητικές επιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό, διότι το κόστος του χρήματος γίνεται ακριβότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, καθώς η Γαλλίδα οικονομολόγος αναμένεται να «επικοινωνήσει» τη mega – αύξηση (η μεγαλύτερη στην ιστορία του ευρώ), εξηγώντας ότι επιλέγει να «θυσιάσει» την ανάπτυξη στον «βωμό» της αναχαίτισης του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Πέραν της νομισματικής πολιτικής, δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις και της ενεργειακής κρίσης, καθώς η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου έχει φέρει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης, πλήττοντας αφενός το «πορτοφόλι» των νοικοκυριών, αφετέρου τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία κινδυνεύει με βαριά ύφεση.  

Μέσα σ΄ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι νέοι κομματικοί συσχετισμοί -μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων- δυσχεραίνουν την προσπάθεια συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Βέβαια, δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος νόμος να αλλάξει άμεσα. Ίδωμεν

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική, με τον Γενικό Δείκτη να συναντά τις πρώτες ισχυρές στηρίξεις στις 800 μονάδες, ενώ σε δεύτερη φάση έπονται οι 779 μονάδες (χαμηλό έτους). Οι πρώτες αντιστάσεις, δε, βρίσκονται στις 850 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,77% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,54%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,95% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,24%. Στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,74%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια σταθεροποιητική εκκίνηση στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,32% και τα 81,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,55% και τα 87,52 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,13% και τα 1.730 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος(3), η CVC και η Lavipharm, ο Βακάκης και η κουδούνα και οι εφοπλιστές που μαλώνουν για… κάτι νησάκια! 

«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας