Στα 100 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιείται η τιμή του μπρεντ (100,68 δολ. +1,20%) και στα 97 δολάρια η τιμή του WTI με άνοδο 1,2%.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μεγάλη πτώση χθες Τρίτη, εξαιτίας του κλίματος ανησυχίας για το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα σήμαινε μεγάλο πλήγμα για τη ζήτηση. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αναταράξεις στις αγορές θα συνεχιστούν για καιρό.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 7,10% και έκλεισε στα 99,49 δολάρια ΗΠΑ· είναι η πρώτη φορά που υποχώρησε κάτω από το όριο των 100 δολαρίων έπειτα από περίπου τρεις μήνες.

Η τιμή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Αύγουστο έκλεισε παράλληλα με πτώση 7,92%, στα 95,84 δολάρια.

Στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης στα ασιατικά χρηματιστήρια οι τιμές υποχώρησαν εκ νέου, καθώς τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα έδειξαν συσσώρευση αργού και διυλισμένων προϊόντων εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ μειώθηκε κατά 68 σεντς ή 0,7% στα 98,81 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 72 σεντς ή 0,8% στα 95,12 δολ/βαρέλι, καταγράφοντας επίσης χαμηλό τριών μηνών.

Οι επενδυτές πούλησαν τις θέσεις τους στο πετρέλαιο φοβούμενοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, θα πυροδοτήσουν οικονομική επιβράδυνση που θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση» και ενδέχεται να συνεχίσει να πέφτει «στο μέτρο που οι αναπτυξιακές προοπτικές θα επιδεινώνονται» και θα μεγεθύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, συνόψισε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Oanda.

«Στη Δύση, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και της ανόδου των επιτοκίων τροφοδοτεί τις ανησυχίες περί ύφεσης που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο» στην αγορά του μαύρου χρυσού, ανάφερε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank.

Το νέο κύμα περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών, που φοβούνται νέα lockdowns.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, ο δείκτης δολαρίου που καταγράφει την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με έξι άλλα ισχυρά νομίσματα, σκαρφάλωσε στο 108,56 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Το πετρέλαιο γενικά τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, επομένως ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Οι επενδυτές τείνουν επίσης να βλέπουν το δολάριο ως ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια περιόδων αστάθειας της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη:

To Τwitter μηνύει τον Ελον Μασκ και ζητεί να ολοκληρωθεί η εξαγορά των $44 δισ.

Ο Πισπι-φιρφιρίκος, οι Ισραηλινοί στην Intracom Defense, το ομόλογο της Capital, ο Σαρκοζί με την Μπρούνι στην Αθήνα και ο πολυπράγμων κ. Σταθόπουλος

Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 δόσεις για το Power Pass