Με απώλειες ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή σταθμίζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,37% στις 514,51 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους στο κόκκινο. Στα επιμέρους ταμπλό ο βρετανικός FTSE 100 με οριακή άνοδο 0,02%, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,43%, o γαλλικός CAC 40, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,59% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,50%.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 1,23%. Η BP σημείωσε πτώση 3,5% αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει πλήγμα στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ύψους 1 δισ. έως 2 δισ. δολαρίων από απομειώσεις και 500 έως 700 εκατ. δολαρίων λόγω «σημαντικά χαμηλότερων πραγματοποιημένων περιθωρίων διύλισης».

Οι ευρωπαϊκές αγορές εν τω μεταξύ τιμολογούν την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, καθώς είναι αντιμέτωπη με ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο  μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, διαψεύδοντας μια αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

Ωστόσο, η συμμαχία απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ή τεχνοκρατική κυβέρνηση είναι στα χαρτιά, καθιστώντας δυσκολότερη την ψήφιση της νομοθεσίας και των μεταρρυθμίσεων.

Οι αγορές ομολόγων επανέφεραν την τιμολόγηση του γαλλικού κινδύνου περίπου στο 50% σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν προεκλογικά, σύμφωνα με τον Μπράιν Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Rathbones.

Νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού κινήθηκαν ανοδικά.

Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια σημείωσαν περιορισμένες  μεταβολές, αφού ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έκλεισαν σε νέα υψηλά ρεκόρ τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη 

Αναλυτές: Σε vertigo το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας – Τι σημαίνει το «μετέωρο Κοινοβούλιο» για τις αγορές

Delivery Hero: Αντιμέτωπη με πρόστιμο €400 εκατ. για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις

Το πόρισμα για την έρευνα στον Ρέμο για φοροδιαφυγή, εικονικές συναλλαγές και ξέπλυμα 1,8 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ