Σε ιστορικό υψηλό έφθασαν οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς μέσα στον Ιανουάριο αντλήθηκαν περισσότερα από 240 δισ. ευρώ -ανάμεσα στα οποία και 3,5 δισ. από την Ελλάδα-, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον πρώτο μήνα του 2020. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε σχεδόν 245 δισ. ευρώ, με το τελικό ποσό να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς έως τα τέλη του μήνα στις αγορές θα βγουν η Ισπανία και το γερμανικό κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. 

Ακόμη και χωρίς τις δύο εναπομείνασες δημοπρασίες, το συνολικό αντληθέν ποσό του φετινού Ιανουαρίου αποτελεί το υψηλότερο όλων των εποχών, ξεπερνώντας το πρότερο ρεκόρ του 2020, όταν είχαν αντληθεί 239 δισ. δολάρια.  

«Οι εκδότες, όταν βλέπουν το παράθυρο ανοιχτό, προτιμούν να βγουν παρά να περιμένουν» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Ζαν, αναλυτής της Franklin Templeton, η οποία δηλώνει overweight για το ευρωπαϊκό χρέος.  

Τα ευρωπαϊκά κράτη σπεύδουν να προχωρήσουν σε μεγάλες εκδόσεις ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, θέλοντας να προλάβουν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα. 

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν μια πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά και τουλάχιστον άλλη μία των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Χωρίς να αποκλείεται και νέα παρέμβαση τον Μάιο.  

Όλα, αυτά, εύλογα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγουν να «τρέξουν» εμπροσθοβαρώς το φετινό πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων.  

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου εκδόθηκαν ομόλογα αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, στο υψηλότερο εβδομαδιαίο ποσό όλων των εποχών. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται τόσο για κρατικά, όσο και για εταιρικά ομόλογα.   

Οι αγορές, από την πλευρά τους, αποδεικνύονται αρκετά υποστηρικτικές, διαθέτοντας υψηλά επίπεδα ρευστότητας και καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.  

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Οι ιστορίες πίσω από τα νυφικά που έγραψαν ιστορία και το τελευταίο προπύργιο του κιτς

Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας