Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια σχεδιασμού η Σαουδική Αραβία  ανακοίνωσε επιτέλους την Κυριακή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη δημόσια προσφορά των μετοχών της Saudi Aramco (IPO).

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το ενημερωτικό δελτίο θα εκδοθεί στις 9 Νοεμβρίου και η μετοχή θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στην εγχώρια χρηματαγορά της Σαουδικής Αραβίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η IPO έχει καθυστερήσει αρκετές φορές ενώ και φέτος οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί έντονη μεταβλητότητα, γεγονός που έχει καθιστά δύσκολη την αποτίμηση της εταιρείας. Παράλληλα, αναστάτωση στους επενδυτές προκάλεσαν και οι επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο εργοστάσια της Aramco, σταματώντας προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου. Σημειωτέον ότι η εταιρεία παρήγαγε σχεδόν το ένα από τα οκτώ βαρέλια αργού που παρήχθησαν διεθνώς από το 2016 έως το 2018.

Η Σαουδική Αραβία δεν ανακοίνωσε πόσες μετοχές της Aramco θα πουλήσει ή πόσα λεφτά θα αντλήσει, ωστόσο αναφέρεται ότι θα επιδιώξει να πουλήσει το 1% με 2% των μετοχών της που διαπραγματεύονται στον εγχώριο δείκτη, για να αντλήσει από 20 έως 40 δισ. δολάρια.

Η Bank of America Merrill Lynch υπολογίζει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία αξίζει 1,2 -2,3 τρισ. δολ. ενώ η Goldman Sachs εκτιμά την αποτίμηση από 1,6% έως 2,3 τρισ. δολ. με την τιμή πετρελαίου στα 64,50 το βαρέλι για το 2019 και στα 60 δολ/βαρέλι το διάστημα 2020 -2023., σύμφωνα με το Bloomberg.

O Amin Nasser, CEO της Aramco, ανέφερε: «αποστολή μας είναι να παρέχουμε στους μετόχους μας μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας μέσω των κύκλων των τιμών του αργού πετρελαίου διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία μας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η IPO είναι βασικός πυλώνας για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρίγκιπα Mohammed bin Salman . Ο ίδιος είχε τοποθετήσει την αποτίμηση της Aramco στα 2 τρισ. δολάρια. Εντούτοις, οι αναλυτές της Bernstein πρότειναν ένα «εύρος τιμών εύλογης αξίας» μεταξύ 1,2 τρισ. και 1,5 τρισ. δολαρίων για την Aramco.

Αυτή τη στιγμή η Saudi Aramco είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, με καθαρά έσοδα 111 δισ. δολ. το 2018 – σχεδόν τη διπλάσια σε σχέση με την Αpple, που είναι η πιο επικερδής εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο και πιο πολύτιμη από τις πεντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές μαζί: την Exxon Mobil,  την Royal Dutch Shell, την BP, την Total  και την Chevron.

Στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου η Aramco ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 46,9 δισ. δολ. – πτώση 12% έναντι των 53 δισ. δολ. την ίδια περσινή περίοδο λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Ανακοίνωσε δε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 20 δισ. δολ. στον βασικό της μέτοχο, το βασίλειο τη Σαουδικής Αραβίας.

Στο εννεάμηνο τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 68 δισ. δολ.

Τα αποθέματά της είναι τεράστια και αγγίζουν τα 263 δισ. βαρέλια πετρελαίου και τα 320 κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Εχει επίσης χαμηλά επίπεδα χρέους ενώ κατέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού μεταξύ των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για το 2018, με 43 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της. Στις ΗΠΑ την ξεπερνούν η Apple με $245 δει. Και η Microsoft με $128 δισ.