Συνεχίζονται τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να υποχωρεί σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, καθώς η κατάρρευση της FTX έχει προκαλέσει αναταράξεις στη συγκεκριμένα αγορά.

Συγκεκριμένα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, άγγιξε σήμερα τα 15.480 δολάρια, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk. Το ψηφιακό νόμισμα ανέκαμψε στη συνέχεια ελαφρώς και βρέθηκε στα 15.728,33 δολάρια.

Όπως σημειώνει το CNBC, συνολικά η αγορά crypto έχει χάσει πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος, καθώς ολόκληρη η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα από αποτυχημένα πρότζεκτ ως θέματα ρευστότητας, που κορυφώθηκαν με την κατάρρευση της FTX, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.

Τα τελευταία προβλήματα στα crypto ξεκίνησαν όταν ο Τσανγκπένγκ Ζάο, CEO της Binance, ανακοίνωσε ότι πουλά τα tokens FTT. Το FTT είναι το εγγενές ψηφιακό νόμισμα τou ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων της FTX.

Η κίνηση της Binance πυροδότησε την κατάρρευση της FTX, μιας εταιρείας που κάποτε αποτιμάτο στα 32 δισ. δολάρια. Η FTX έκανε αίτηση πτώχευσης.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν χάκερ έκλεψαν περίπου 477 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα από την FTX, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων είχαν μετατραπεί σε ether. Αλλά οι χάκερ έχουν αρχίσει να ξεπλένουν αυτά τα χρήματα σε bitcoin. Λόγω του ότι πωλούν ether, η τιμή του έχει επίσης υποστεί πιέσεις. Συγκεκριμένα, χάνει 3,5% και η τιμή του ήταν λίγο νωρίτερα στα 1.089,42 δολάρια.

Νωρίτερα φέτος, η κατάρρευση του λεγόμενου αλγοριθμικού stablecoin terraUSD προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο των κρυπτογράφησης και συνέβαλε στην πτώση άλλων οντοτήτων, όπως το hedge fund Three Arrows Capital.

Οι επενδυτές ανησυχούν για ένα ντόμινο μετά την κατάρρευση της FTX.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Γιατί θα κινηθούν σε «ρηχά νερά» οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 (πίνακες)

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Στα 5 ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως η Ελλάδα – Στοίχημα τώρα να διατηρηθούμε στην κορυφή»

Πλαφόν σε αέριο και ρεύμα με αναδρομική ισχύ βάζει η Γερμανία