Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990 κατρακύλησε το ιαπωνικό γεν, το οποίο ξεπέρασε (πρόσκαιρα) το ψυχολογικό όριο των 150 ανά δολάριο, ενόσω η κεντρική τράπεζα της ασιατικής χώρας συνεχίζει τη πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Η Bank of Japan (BoJ), συγκεκριμένα, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, εμμένοντας στην προσπάθεια στήριξης της εγχώριας οικονομίας, η οποία επιχειρεί να συνέλθει από την πανδημική ύφεση. 

Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο της BoJ βρίσκεται σταθερά στο -1%, με τις νομισματικές αρχές να ανακοινώνουν ένα νέο πρόγραμμα αγοράς 10ετών και 20ετών κρατικών ομολόγων ύψους 100 δισ. γεν ή 666 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον 100 δισ. γεν θα διοχετευθούν και σε κρατικά ομόλογα ωρίμανσης 5 έως 10 ετών. 

Η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική, έχοντας ως στόχο αφενός να διατηρήσει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στο όριο του 0,25%, αφετέρου να υποστηρίξει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας (προβλέψεις για ανάπτυξη περίπου 2% το 2022). 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, ασκούν καθοδικές πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα, οι οποίες «εδραιώνονται» από τα υψηλά επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (-3% – 3,25%). Άλλωστε, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα οξύ πληθωριστικό πρόβλημα (άνω του 8%), επιλέγοντας να ακολουθήσουν μια σφιχτή νομισματική πολιτική.  

Φυσικά, η διαρκής υποτίμηση του γεν προκαλεί ανησυχίες, καθώς το όριο των 150 ανά δολάριο παραβιάζεται για πρώτη φορά από το 1990, δηλαδή για πρώτη φορά έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κεντρική τράπεζα έσπευσε να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων στήριξης του νομίσματος, κάτι το οποίο επανέφερε το γεν στα επίπεδα του 142 ανά δολάριο.  

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αντίθεση με τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανατιμήσεων, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται σταθερά κάτω του ορίου του 3%. 

Διαβάστε επίσης

Η… Κακιά Σκάλα στα κανάλια, το σφυρί της Καικίλιας, ο εφοπλιστής και ο… ψιλικατζής σε νέες ιστορίες 

Πώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας

Η πρωτοπόρος εταιρεία με το ελληνικό DNA που πήρε $50 εκατ. από τον Μπιλ Γκέιτς