Αγορές

Σε χαμηλό διμήνου το Χρηματιστήριο – Μουδιασμένη η αγορά λόγω ΔΕΗ

  • newsroom


Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, οι όροι και η δομή της συναλλαγής και ο θόρυβος από την υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στα επίπεδα του 34% αξιολογούνται από επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια – Υπό πίεση παραμένει η μετοχή της εταιρείας με έκρηξη συναλλαγών - Στο -2% ο Γενικός Δείκτης

Έκρηξη συναλλαγών για τη μετοχή και αθρόες ρευστοποιήσεις (με τη ζήτηση να απορροφά μόνο ένα μέρος τους ) έφερε η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, μετά και την ανακοίνωση αργά το απόγευμα της Πέμπτης περί αύξησης κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ εντός Οκτωβρίου.

Από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης μέχρι και λίγη ώρα πριν τις 15.00 πάνω από 3 εκατ. τεμάχια της ΔΕΗ έχουν αλλάξει χέρια, με τη μετοχή να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 8 ευρώ καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 11% (σ.σ. άνοιξε στο -13%).

Σε συνδυασμό με κάθε λογής φημολογία που αναγκάζει εισηγμένες να προχωρούν σε διαψεύσεις, το κλίμα στο Χρηματιστήριο έχει βαρύνει αισθητά και πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται με αρνητικό πρόσημο σε επίπεδα πέριξ των 868 μονάδων, υποχωρώντας ξανά στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.

Το αρνητικό στην αγορά εκτός των βραχυπρόθεσμων πιέσεων είναι ότι η ΔΕΗ προστίθεται στις εισηγμένες οι οποίες φέτος έχουν τραβήξει πολύτιμη ρευστότητα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο (με το συνολικό ποσό άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων) αφαιρώντας πολύτιμα κεφάλαια από την αγορά.

Σε ότι αφορά στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, οι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή και τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι σε ένα εύρος μεταξύ 6,5€ και 8,6€. Με τη μετοχή να έχει ήδη κάνει το 50% του συνολικού τζίρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ είναι φυσιολογικό να επηρεάζει αρνητικά την συνολική αγορά η οποία προσπαθεί να μείνει κοντά στην στήριξη των 880 μονάδων μιας και σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος προς τις 850 μονάδες.

Στο ταμπλό του Χ.Α. η πλειονότητα των μετοχών κινείται σε αρνητικό έδαφος με τις τραπεζικές μετοχές σε νέα πτώση και τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ να καταγράφουν πτώση άνω του 2%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή – Η αγορά σταθμίζει τα δεδομένα της ΑΜΚ (Upd)

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πρόστιμο €300 στους ανεμβολίαστους αν δεν κάνουν τεστ

Λαγκάρντ στο CNBC: Περιορισμένη η επίπτωση της κρίσης χρέους της Evergrande στην Ευρώπη