Διεθνή

Λαγκάρντ στο CNBC: Περιορισμένη η επίπτωση της κρίσης χρέους της Evergrande στην Ευρώπη

  • newsroom


Τι απάντησε στο ερώτημα αν η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη για την προοπτική ενός χαοτικού παγκόσμιου πλήγματος λόγω κατάρρευσης της Evergrande

Την πεποίθηση ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κρίση χρέους της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Evergrande είναι «περιορισμένη» εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό CNBC.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται σε μια στιγμή που οι διεθνείς χρηματαγορές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τα τεράστια προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κολοσσός.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Evergrande, που έχει δει τη ην τιμή της μετοχής της να κατρακυλά τους τελευταίους μήνες, θα αθετήσει σειρά πληρωμών τοκοχρεωλυσίων που λήγουν αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στο CNBC, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία.

«Το παρακολουθούμε και ενημερώθηκα για την κατάσταση νωρίτερα σήμερα γιατί νομίζω ότι όλες οι χρηματαγορές συνδέονται μεταξύ τους».

«Εχω πολύ ζωηρές αναμνήσεις των τελευταίων εξελίξεων στις χρηματαγορές της Κίνας που είχαν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, συγκεκριμένα, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη»,

Ερωτηθείσα αν η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη για την προοπτική ενός χαοτικού παγκόσμιου πλήγματος λόγω κατάρρευσης της Evergrande, η κα. Λαγκάρντ απάντησε: «Οπως σας είπα, για την ώρα, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση με επίκεντρο την Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις ΗΠΑ, αλλά μπορώ να πω για την Ευρώπη ότι η άμεση έκθεσή της είναι περιορισμένη».

Όπως σχολιάζει το CNBC, πάντως, αρκετοί ειδικοί των αγορών υποστηρίσουν ότι μια κρίση ρευστότητας στην Evergrande μπορεί να προκαλέσει επιπλέον τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Πιστεύουν όμως ότι το θέμα θα διευθετηθεί από την κινεζική κυβέρνηση και δεν αναμένεται να πυροδοτήσει άμεση διάχυση του προβλήματος.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη άνοδό του στην Ευρωζώνη είναι προσωρινοί και πρόκειται να μειωθούν το επόμενο έτος.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επιστροφή σε πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα το επόμενο έτος, επειδή πολλές από τις αιτίες των υψηλότερων τιμών είναι προσωρινές», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί παράγοντες έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας.

Όπως είπε πάντως σε άλλο σημείο της συνέντευξή της, το θέμα της ενέργειαςείναι ένα ζήτημα που πιθανότατα θα μας απασχολεί για καιρό, καθώς είμαστ και σε φάση μετάβασης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Όπως είπε «φιλοδοξούμεν να είμαστ πολυ λιγότερο εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα».

Διαβάστε ακόμη:

EBRD: Επιπλέον €50 εκατ. στο joint venture με την Dimand για Πύργο Πειραιά και άλλα έργα

Σκάνδαλο Theranos: 600 σελίδες «φωτιά» – Πόσα εκατ. κατάφερε να πάρει η Χολμς από μεγιστάνες αφού τους φλέρταρε

Ρωσία: Συνελήφθη υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Novatek