Η τιμή του χαλκού αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων λόγω των ανησυχιών για το διαφαινόμενο κλείσιμο ενός μεγάλου ορυχείου στον Παναμά και εν μέσω προσδοκιών για διεύρυνση του ελλείμματος εφοδιασμού μεταλλεύματος το 2024.

Η κυβέρνηση του Παναμά δήλωσε ότι θα κλείσει την επιχείρηση Cobre της First Quantum Minerals Ltd., η οποία παράγει περίπου το 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς. Το ορυχείο ανέστειλε ήδη την παραγωγή τον περασμένο μήνα, καθώς ένας αποκλεισμός των πλοίων περιόρισε τις βασικές προμήθειες εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών από περιβαλλοντολόγους και εργατικά συνδικάτα.

Η διακοπή συμβαίνει καθώς το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς μεταλλεύματος χαλκού πρόκειται να διευρυνθεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με το BloombergNEF. Δύο βασικές περιοχές παραγωγής – η Χιλή και το Περού – αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην αύξηση της παραγωγής, ενώ η ζήτηση αυξάνεται στην Κίνα, αναφέρει το δημοσίευμα και οι τιμές του χαλκού είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 4,4% τον Νοέμβριο, την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο, καθώς μια σειρά κινήτρων που δόθηκαν στην Κίνα, βελτίωσε τις προοπτικές για τη ζήτηση βασικών εμπορευμάτων στην κορυφαία καταναλωτική χώρα. Η αποδυνάμωση του δολαρίου βοήθησε επίσης τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάριο, καθώς έγιναν φθηνότερα για τους αγοραστές σε άλλα νομίσματα.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως και 0,5% στα 8.507 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, προτού διαπραγματευτεί στα 8.490 δολάρια νωρίτερα στη Σαγκάη. Τα περισσότερα μέταλλα σημείωσαν άνοδο, με το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο να αυξάνονται κατά 0,2%.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις για το 2024

Ψηφιακή κάρτα από 1η Ιανουαρίου για 600.000 εργαζόμενους σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο

Tor Arne Johnsen (Norwegian Offshore Wind): Αναζητούμε συνεργάτες για να κατασκευάζουμε ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ