Η καταρχήν απόφαση για τη νέα περικοπή στα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κυριάρχησε στις αγορές των commodities. Όμως, η σημερινή συνάντηση «έβγαλε» μια ακόμη είδηση, που αναπόφευκτα εν μέσω των εξελίξεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Την ένταξη και της Βραζιλίας στο ισχυρό πετρελαϊκό καρτέλ.

Την είδηση έδωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βραζιλίας, Αλεξάντρε Σιλβέρια, ο οποίος μετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση, εξηγώντας πως ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα έχει ήδη επικυρώσει την ανάδειξη της χώρας σε 11ο μέλος του ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο του 2024.

Πάντως, δημοσιεύματα ανέφεραν πως δεν ήταν σαφές σε πρώτη φάση, αν η Βραζιλία θα συμμετέχει και σε τι βαθμό στην περικοπή των επιπέδων παραγωγής που συμφωνήθηκε από την ομάδα, με την έναρξη της νέας χρονιάς. Αν και πιθανότατα η Βραζιλία θα εξαιρεθεί σε πρώτη φάση από τις περικοπές.

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στη νότιο Αμερική με περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, αν και η Βενεζουέλα θεωρείται ότι διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα. Αποτελεί δε, έναν από τους βασικούς ενεργειακούς τροφοδότες της Κίνας.

Μόλις στις αρχές του μήνα, η Petrobras, η κρατική εταιρεία πετρελαίου δεσμεύτηκε στην κάθετη αύξηση των επενδύσεων της, στα 102 δισ. δολάρια μέχρι το 2028, με στόχο την αύξηση της παραγωγής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου.

Με τις νέες επενδύσεις, εκτιμάται ότι η Βραζιλία θα εξελιχτεί στην πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό αργού παγκοσμίως μέχρι το 2030 και η ίδια η Petrobras θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου διεθνώς.

Τόσο το όργανο του ΟΠΕΚ όσο και η διευρυμένη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται σε αναζήτηση νέων μελών με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των κρατών που παράγουν πετρέλαιο διεθνώς, την ενίσχυση του ειδικού βάρους της συμμαχίας και βέβαια τον έλεγχο των αποθεμάτων και των τιμών.

Και βέβαια η Βραζιλία ήταν ένας επιθυμητός σύμμαχος, ειδικά με τη συνεχή ενδυνάμωση της στο ενεργειακό πεδίο.

Η συνεργασία, άλλωστε, της Βραζιλίας με τους δύο κορυφαίους παίκτες του καρτέλ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μέσα από την ομάδα των BRICS. H Ρωσία είναι ήδη βασικό μέλος της ισχυρότερης ομάδας των αναπτυσσόμενων οικονομιών, ενώ η Σαουδική Αραβία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προκληθεί να συμμετέχουν επίσης στην ομάδα.

Διαβάστε ακόμη 

Σφίγγει ο κλοιός: Έλεγχοι για φορο­διαφυγή μέσω courier και social media

Eurostat: 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ