Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Το «στενό» μαρκάρισμα από τους short επενδυτές και η απουσία αγοραστών εν μέσω της αναστάτωσης στις αγορές οδηγούν στην εξανέμιση των κερδών στο χρηματιστήριο της Αθήνας με τρόπο, ο οποίος προβληματίζει τους επενδυτές καθώς η αγορά δεν αντιδρά ανοδικά, ούτε τεχνικά.

Η διόρθωση για αρκετούς παρατηρητές μέχρι ενός ορισμένου σημείου είναι αναμενόμενη. Και μάλιστα ήλθε με τον ίδιο τρόπο που η αγορά προεξόφλησε τις θετικές εξαγγελίες και προσδοκίες από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας.
Η όποια διόρθωση στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί ενώ φέτος εμφανίζει την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση με 35% άνοδο.

Οι επενδυτές , όμως, περιμένουν ταχύτατες αλλαγές από την Ελλάδα και όσο και να δυσκολεύει το διεθνές περιβάλλον το μέτρο αξιολόγησης τους θα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα και όχι αν είχε χαμηλότερες πωλήσεις η Γερμανία.

Εαν το καλοσκεφθεί κανείς, όμως, είναι προτιμότερο που οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές έρχονται νωρίτερα. Η ελληνική οικονομία όπως και οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον από χρεοκοπία, συνεπώς θα κάνουν trade το κακό διεθνές οικονομικό κλίμα και σε αγορά μιας οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει. Και όταν λέμε θα κάνουν trade εννοούμε τα αμερικανικά και αγγλικά funds που ορίζουν την τύχη της αγοράς. Συνεπώς, τα περί δυσκολιών εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης όπως ισχυρίζονται κάποιοι είναι εκ του πονηρού.

Εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει για να ισχυροποιηθεί απέναντι στην κρίση και δυναμώσει την οικονομία και τις τράπεζες το χρηματιστήριο θα λάβει τον δρόμο του. Προφανώς και δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική αγορά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό πράγμα από την υπερβολική πτώση των τελευταίων ημέρων.

Πιέζουν τις τράπεζες δίχως καμία αλλαγή – Αντίθετα έρχεται αναβάθμιση

Οι ελληνικές τράπεζες κοστίζουν 7,27 δισ. ευρώ και πριν από την διεθνή κρίση άξιζαν 9-10 δισ. ευρώ. Δεν άλλαξε τίποτα στις ελληνικές τράπεζες. Ίσα- ίσα η ελληνική οικονομία οδεύει προς αναβάθμιση στα τέλη Αυγούστου και οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των capital controls.
Tίποτα αρνητικό δεν υπάρχει για τις ελληνικές τράπεζες καθώς αναμένεται η έγκριση των σχεδίων για το ΤΧΣ – και ήδη έχουν αποσταλεί στον SSM τα σχέδια για τιτλοποιήσεις 16,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και το επιχείρήμα που επικαλούνται κάποιοι ότι δεν θα δοθεί η μείωση των πλεονασμάτων στην Αθήνα είναι σαθρό καθώς κανείς δεν περίμενε αυτόματη μείωση ενώ κανείς δεν υπολογίζει τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 100 περίπου μονάδες με αφορμές τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, την ύφεση στην Γερμανία, την κρίση στην Ιταλία ή τα αρνητικά τα επιτόκια των ομολόγων.

Ως αναδυόμενη αγορά, η ελληνική δέχεται πρώτη τις πιέσεις και επειδή το ελληνικό χρηματιστήριο κυριαρχείται απο τα Αμερικανικά funds, η Αθήνα προηγείται στις πτώσεις όπως συνέβη χθες όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 2,4% και μισή ώρα πριν η Αμερική άνοιγε με πτώση 450 μονάδων.

Βεβαίως, και σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή αγορά οι πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική δέχεται μεγαλύτερα πλήγματα και από την χώρα που εμφανίζει σημάδια ύφεσης (Γερμανία) γι’ αυτό η Αθήνα έχασε 2,4% και ο Dax 2,19%.

Η ελληνική αγορά, όμως, έχει σημειώσει άνοδο έως 45% από τις αρχές του χρόνου και οι τραπεζικές μετοχές έως 250% από τα χαμηλά τους (Πειραιώς ) συνεπώς κάποιοι θα πάρουν τα κέρδη τους ή και τις ζημιές εάν τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα.