(Τελευταία ενημέρωση 15.15) Ένα μίνι κραχ «βιώνει» από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται τα ισχυρά απόνερα από το sell – off της Wall Street, μετά το σήμα της κεντρικής τράπεζας αφενός για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αφετέρου για νέες αυξήσεις επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους της αγοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 3,21% και κατρακυλάει στις 865,03 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 29 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (893,74 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 23 μονάδες (από 864,41 έως 887,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των έντονων ρευστοποιήσεων, με τον σχετικό δείκτη να κατακρημνίζεται στο -5,95% και τις 551,40 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία χάνει σχεδόν 8,5% και δοκιμάζει τις στηρίξεις του 1 ευρώ. Κατά 6% υποχωρεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «προσγειώνεται» κάτω των 3,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -5,4% και τ0 0,93 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έπεται στο -5% και το 0,91 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -5,39% 0,9336 ευρώ 
  • Eurobank -5,06% 0,9188 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -6% 3,196 ευρώ 
  • Πειραιώς -8,48 ευρώ 1,02 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,40% και 2.085 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατά 5,6%, δίχως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το «όπλο» της αγοράς ιδίων μετοχών. Κατά 5,1% μειώνεται και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει στο -5% και τα 3,5 ευρώ, ενώ πέριξ του 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda, Jumbo, Quest, Τιτάνα, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Mytilineos. Υψηλές πιέσεις άνω του 2% ασκούνται, επίσης, στις μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάνα και Coca – Cola. Τη λιγότερο… δυσμενή εικόνα παρουσιάζει η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σημειώνει πτώση μόλις κατά 0,7%, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου περιορίζουν τη σημερινή «ζημιά».

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-3,27% και 1.352 μονάδες), οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Τεχνικής Ολυμπιακής, Cenergy, Epsilon και ΕΧΑΕ ξεχωρίζουν αρνητικά στο -4%, ενώ στο -3% έπονται οι μετοχές των Κρι – Κρι, Intracom, Premia, Intrakat IDEAL και Fourlis. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εννέα μετοχές κινούνται ανοδικά, 95 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8 δισ. ευρώ. 

Τα απόνερα της Fed «βυθίζουν» την Αθήνα

Την Παρασκευή ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Jackson Hole, επανέλαβε τη δέσμευση για νέες αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ παραδέχθηκε ότι τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσουν «ορισμένο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας μια αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης.  

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Όπως ήταν εύλογο, η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ πυροδότησε ένα ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street, το οποίο το βράδυ της Παρασκευής οδήγησε τον Dow Jones σε απώλεια 1.000 μονάδων. Ο S&P 500, από την πλευρά του, απώλεσε όλα τα κέρδη από το ράλι του Αυγούστου. Σήμερα, τη σκυτάλη της πτώσης παίρνει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της «ρηχής» Λεωφόρου Αθηνών. 

Στο αρνητικό κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, με το πανάκριβο φυσικό αέριο να ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του προσεχούς χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, η χώρα ήδη βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, στη σκιά της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, με τους αναλυτές να ανησυχούν για ένα κύμα… παρεχολογίας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το οποίο δύναται να εκτροχιάσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας, ιδίως μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αρχίζουν να εξυφαίνουν το σενάριο της νέας πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μία ανάσα από τις στηρίξεις του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (868 μονάδες), η διάσπαση των οποίων θα προλειάνει το έδαφος για νέο… πόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,03% και τις 421 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 1,34%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,14% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,40%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι κλειστός. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη μεγάλη βουτιά της Παρασκευής, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν πτώση κατά ακόμη 200 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική κίνηση εν μέσω των σεναρίων μείωσης της παραγωγής των χωρών του OPEC+. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI αυξάνονται στο +0,93% και τα 93,83 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύονται στο +0,67% και τα 101,67 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,92% και τα 1.733 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Οι φήμες για το Μ.Μ. και τον εκλογικό νόμο, ο μισθός της κυρίας Βρεττού και το ράλλυ (Ακρόπολις) της Ελλάκτωρ

Zetland Capital: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το νέο Hilton Curio Collection – Από το 2023 στη Ρόδο

Πλειστηριασμοί: Δυναμικό ξεκίνημα με Βωβό και…Nicolas