(last update 17.40) Επιφυλακτικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον της Credit Suisse, παρά τη χείρα βοηθείας των 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB).

Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ το πρωί της Πέμπτης τα κέρδη για τη μετοχή της Credit Suisse έφθαναν έως το +40%, αυτήν την στιγμή έχουν «ψαλιδιστεί» αισθητά και κυμαίνονται μόλις στο +18%.

Αντίστοιχη είναι η πορεία και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει άνοδο στο +1,1% και τις 441 μονάδες, μην αντιδρώντας πειστικά στο χθεσινό -2%. Από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος εύλογα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ενισχύεται κατά 1,2%, αν και νωρίτερα βρισκόταν έως το +3,7%.

European Banks Turn Lower | The predicted rebound did not materialize

«Η αισιοδοξία έχει ξεθωριάσει ελαφρώς. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σ’ ένα πρώτο σχόλιο για τη σημερινή πορεία των αγορών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 150 μονάδες και επανέρχεται άνω των 32.000 μονάδων. Οριακά θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στους δείκτες S&P 500 – Nasdaq.

Η παρέμβαση της SNB

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η SNB θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων στην Credit Suisse, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε δει τη μετοχή της να κατρακυλάει σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας έως και 30% (βουτιά 97% από το ιστορικό υψηλό του 2007).

Credit Suisse's 97% Decline | Stock has been hit by strategy concerns

Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη «ένεση» ρευστότητας προς μια ισχυρή τράπεζα, σε παγκόσμιο επίπεδο, από την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009.

«Αυτά τα μέτρα αντανακλούν την αποφασιστική δράση για ενίσχυση της Credit Suisse, ενόσω συνεχίζουμε τη στρατηγική μετασχηματισμού της τράπεζας» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ούλριχ Κέρνερ, σε γραπτή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα χρήματα της SNB εξασφαλίζουν την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της ελβετικής τράπεζας, η οποία ταυτόχρονα κερδίζει ορισμένο έξτρα χρόνο.

«Τα προβλήματα της Credit Suisse σχετίζονται κυρίως με την αξιοπιστία, καθώς η τράπεζα μοιάζει ισχυρή από άποψη θεμελιωδών μεγεθών» επισημαίνει ο Τζοστ Μπεμόντ, στέλεχος της ABN Amro. «Βλέπουμε την Credit Suisse ως μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς τα ομόλογα των υπόλοιπων τραπεζών δεν επιδεινώθηκαν εξίσου» προσθέτει.

Η καθίζηση της Credit Suisse ξεκίνησε, μετά τη δήλωση του βασικού μετόχου, δηλαδή της Saudi National Bank (ελέγχει το 9,9%), ότι δεν πρόκειται να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή της επάρκεια, αυτή η παρέμβαση άναψε το φιτίλι των ρευστοποιήσεων.

Η βασική ανησυχία

Η βασική ανησυχία των επενδυτών αφορά το τι μέλλει γενέσθαι έπειτα από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, μίας εκ των ιστορικότερων στην Ευρώπη. Πολλοί, μάλιστα, ήδη κάνουν λόγο για μια νέα Lehman Brother’s, η οποία δύναται να παρασύρει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι λιγότερο απαισιόδοξοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δικλείδες ασφαλείας της Ευρώπης, σε συνδυασμό με μια έγκαιρη παρέμβαση του ελβετικού δημοσίου, μπορούν να αποτρέψουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η περιπέτεια της Credit Suisse ακολουθεί το μπαράζ χρεοκοπιών στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, κάτι το οποίο υπονόμευσε αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ επανέφερε τις ανησυχίες για μια πιθανή κρίση ρευστότητας.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

 Η JP Morgan, σε σημερινό report, εκτιμά ότι το επικρατέστερο σενάριο για το τέλος της τρέχουσα αναταραχής περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisseπιθανώς από την επίσης ελβετική UBS, η οποία αυτήν την στιγμή αξίζει, σε όρους κεφαλαιοποίησης, έως και επτά φορές περισσότερο.

UBS Is Worth Seven Times More Than Credit Suisse | The two Swiss banks used to have similar market capitalizations

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το deal με την UBS θα οδηγήσει σε διάσπαση μεταξύ των διεθνών των ελβετικών δραστηριοτήτων της Credit Suisse, με τις δεύτερες να εκτιμώνται σε 10 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η Bank of America, η οποία εξακολουθεί να δίνει σύσταση «buy» στη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, εξηγεί ότι η στήριξη της SNB αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διατήρηση της υπάρχουσας δομής της Credit Suisse.

Η KBW, τέλος, εκτιμά ότι η διάσπαση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με στόχο την «απλοποίηση» της τράπεζας και την περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Η προσοχή στην ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία το μεσημέρι προχώρησε σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.

Ωστόσο, τα τραπεζικά προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργούν δεύτερες «σκέψεις» ως προς τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Κι αυτό, διότι τα υψηλότερα επιτόκια υποσκάπτουν τη δυναμική της οικονομίας και οδηγούν σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης από τη συνεδρίαση του Απριλίου και μετέπειτα, με το τελικό ύψος του επιτοκίου καταθέσεων να μην υπερβαίνει το 3,2% (σήμερα βρίσκεται στο 2,5%).

Διαβάστε ακόμα

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse