Στη Φρανκφούρτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι σήμερα, Πέμπτη, στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με τα επιτόκια, στον απόηχο των ισχυρών κλυδωνισμών που προκαλεί η Credit Suisse.

Μπορεί η ίδια πριν από μερικές ημέρες να δήλωνε πως δεν υπάρχει επιτοκιακό «ταβάνι», παρά μόνο ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού κάτω από το 2%, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, μία νέα αύξηση κατά μισή μονάδα, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις – αρχικά με την πτώχευση δύο τραπεζών των ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και κυρίως τώρα, με τη «βουτιά» της μετοχής της ελβετικής τράπεζας – επιβάλλουν δεύτερες σκέψεις.

Η πίεση, άλλωστε, ενός ακόμη sell off στις αγορές, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, δεν είναι αμελητέα. Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της Credit Suisse έκανε την Τετάρτη «βουτιά» κατά περισσότερο από 20%, ενώ ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν έχουν έκθεση στην ελβετική τράπεζα, έχασαν έως και 11%.

Στην αγορά οι απόψεις διίστανται: κάποιοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα επιμείνει στη θέση της, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3,5%. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), άλλωστε, ότι η Credit Suisse είναι καλά κεφαλαιοποιημένη, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί εκείνη προτίθεται να της παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, φαίνεται να λειτουργούν καταπραϋντικά προς τις αγορές. Υπάρχουν, ωστόσο και εκείνοι που εκτιμούν πως η πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφαση για «φρένο» στις αυξήσεις, διατηρώντάς τα στα ίδια επίπεδα ή ανεβάζοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης ή και λιγότερο.

Το euribor τριμήνου, πάντως, έκλεισε χθες, Τετάρτη, στο 2,753%, όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα προσέγγιζε το 3%, γεγονός που πολλοί εκτιμούν πως συνηγορεί υπέρ μιας πιο συγκρατημένης νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρις ότου να κοπάσει η «καταιγίδα» της Credit Suisse.

Τι θα σημάνει η απόφαση για τους δανειολήπτες

Εάν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να διατηρήσει τα επιτόκια ως έχουν, δηλαδή, στο 3%, τότε οι δόσεις θα παραμείνουν ίδιες και συγκεκριμένα, σε ένα δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, 15ετίας στα 823 ευρώ, 20ετίας στα 695 ευρώ και 30ετίας στα 575 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί η μέση λύση, δηλαδή, αύξηση κατά 0,25%, τότε η δόση για το ίδιο δάνειο θα ανέβει στα 837 ευρώ, 709 ευρώ και 591 ευρώ αντίστοιχα, ενώ εάν τελικώς τα επιτόκια «αγγίξουν» το 3,50% τότε το μηνιαίο κόστος αυξάνεται στα 850 ευρώ, 723 ευρώ και 607 ευρώ. Κάποιος, δηλαδή, που προ αυξήσεων πλήρωνε:

• για ένα δάνειο 15ετίας 672 ευρώ/μήνα, στην περίπτωση που προκριθεί η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα δει «καπέλο» 178 ευρώ/μήνα ή 2.136 ευρώ τον χρόνο.• Για ένα δάνειο 20ετίας 536 ευρώ/μήνα θα πληρώσει επιπλέον 187 ευρώ/μήνα ή 2.244 ευρώ/χρόνο και

• Για ένα δάνειο 30ετίας 250 ευρώ πλέον θα επιβαρύνεται με 357 ευρώ/μήνα ή 4.284 ευρώ/χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Καλογεράκης: Οι νέες επενδύσεις και τα σχέδια της Shopflix για να διεκδικήσει την πρωτιά

Νέοι μπελάδες για ακίνητα με χαμηλή ενεργειακή κλάση

Prodea Investments ΑΕΕΑΠ: Θέλει να αυξήσει άμεσα τη διασπορά στο 15%, ευρύτερος στόχος το 25%