(Τελευταία ενημέρωση – 13:58)

Σε ανοδικό έδαφος επανέρχεται σήμερα (20/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Τρίτης, το οποίο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.400 μονάδων.

Με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, η εγχώρια αγορά βγάζει αντίδραση και αφήνει πίσω της τον αρνητικό αντίκτυπο της Moody’s (δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα) και της JP Morgan (δε συμφωνεί ότι είναι κατάλληλη ώρα για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές).

Ξεχωρίζουν μακράν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (ανακάμπτει μετά τη διήμερη «βουτιά») και της Εθνικής, με τη δεύτερη να παίρνει δυνάμεις από την ισχυρή ζήτηση που παρουσιάζει το ομόλογο Tier 2, καθώς οι προσφορές ξεπερνούν το 1,75 δισ. ευρώ. Rebound και για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος επανέρχεται στα θετικά πρόσημα μετά το -3,57% της Τρίτης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε «βάθος» ενός έτους.

Από τις 12 το μεσημέρι και μετά, ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά πάνω από τις 1.410 μονάδες και συγκεκριμένα διαπραγματεύεται στις 1.414,47 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,78%. Το χαμηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.402,44 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.415,20 μονάδες. Κοντά στο 1% οι απώλειες του ΓΔ εντός του Μαρτίου, ενώ από τις αρχές του έτους το Χρηματιστήριο ενισχύεται περισσότερο από 9%.

Η προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στρέφεται σήμερα στην ετυμηγορία της Federal Reserve, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αναμένεται ότι θα αφήσει (ξανά) αμετάβλητα τα επιτόκια. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street να κλείσει σε νέο ιστορικό υψηλό και τον Dow Jones να «εκτοξευθεί» κατά 320 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) δείχνουν άνοιγμα με ήπιες μεταβολές σήμερα.

Οι τράπεζες δίνουν τον ανοδικό «παλμό»

Καθαρά τραπεζοκεντρική είναι η σημερινή άνοδος στο Χ.Α., με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,43% στις 1.219,72 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς κάνει «άλματα» για την επιστροφή της στα 4 ευρώ (+2,69% στα 3,888 ευρώ) και η Εθνική διευρύνει το υψηλό 8ετίας (+1,97% στα 7,444 ευρώ). Θετικά πρόσημα και για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Alpha Bank: +0,62% στο 1,70 ευρώ και Eurobank: +0,19% στο 1,8035 ευρώ).

Ο FTSE 25 σημειώνει κέρδη 0,88% στις 3.408,87 μονάδες και ο Mid Cap κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,09% στις 2.400,84 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πρωταγωνιστεί ο ΟΠΑΠ (+2,34% στα 16,6 ευρώ) και ακολουθούν με κέρδη τουλάχιστον +1% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ElvalHalcor και η Autohellas. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν λόγω της ανόδου τους η ΕΧΑΕ και η ΑΒΑΞ, ενώ υποχωρούν σημαντικά ο ΟΛΠ, η Profile και η Alumil.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 51,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες πράξεις. Ξεχωρίζει ένα πακέτο 323 χιλ. τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας, συνολικής αξίας 2,359 εκατ. ευρώ, το οποίο άλλαξε «χέρια» στην τιμή των 7,3 ευρώ. Πάνω από το 65% του συνολικού τζίρου αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,244 δισ. ευρώ. Κέρδη για 56 μετοχές, απώλειες για 40, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Ποιοι τίτλοι βρέθηκαν στο επίκεντρο την Τρίτη

Ανθεκτική, σε μία δύσκολη συνεδρίαση, αποδείχθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όχι μόνο απέφυγε το αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική μέρα, αλλά επέστρεψε στο υψηλό 8ετίας των 7,3 ευρώ. Σε πρόσφατο report της, η Jefferies ανέβασε την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ από τα 8,8 ευρώ στα 10,2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 46%.

Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς με διήμερη «βουτιά» 5,35% βρέθηκε αρκετά κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή από την τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κοντά στο 7% οι απώλειες εντός του Μαρτίου, ενώ αντίθετα από τις αρχές του 2024 η μετοχή κερδίζει τουλάχιστον 18%.

Τη χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» ενός χρόνου κατέγραψε την Τρίτη ο ΟΠΑΠ, διολισθαίνοντας σε χαμηλό σχεδόν 1 μήνα, ενώ απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα επίπεδα ρεκόρ των 17 ευρώ. Στα 6 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, ευρισκόμενος στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, κάτω από την Εθνική Τράπεζα και πάνω από τον ΟΤΕ.

Χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα, ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύεται από χθες η Jumbo, καταγράφοντας «βουτιά» άνω του 3% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2023. Η μετοχή έκλεισε στα 25,8 ευρώ, που αποτελεί χαμηλό δύο μηνών. Η εταιρεία κλείνει την πρώτη δεκάδα στις κεφαλαιοποιήσεις, με χρηματιστηριακή αξία 3,5 δισ. ευρώ.

Με δύο συναπτές συνεδριάσεις απωλειών τουλάχιστον 2% η κάθε μία, η Motor Oil «εξαέρωσε» σχεδόν το σύνολο των κερδών που αποκόμισε με το +5,82% της περασμένης Πέμπτης (14/3). Σε κοντινή απόσταση παραμένει το ιστορικό υψηλό των 28 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου «ταλαντεύεται» πέριξ των 3 δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την τετραήμερη άνοδο και το εμφατικό +8,32% της περασμένης Παρασκευής, ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τη Σαράντης, η οποία οπισθοχώρησε κάτω από τα 11 ευρώ. Τη συγκεκριμένη τιμή την είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2018. Κέρδη σχεδόν 19% για τη μετοχή εντός του Φεβρουαρίου, στο +30% από τις αρχές του έτους.

Κάτω από τα 5,5 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου βρέθηκε η μετοχή της Viohalco. Το φετινό χαμηλό του 1,9 ευρώ πλησιάζει και η ElvalHalcor, ενώ πτώση άνω του 2% κατέγραψε χθες και η έτερη θυγατρική, Cenergy Holdings. Η τελευταία, ωστόσο, βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 7,6 ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη από την έναρξη του 2024.

Απώλειες τουλάχιστον 1% σημείωσαν την Τρίτη οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Διήμερη σωρευτική πτώση 3,29% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέφτοντας κάτω από τα 18 ευρώ, αλλά διατηρώντας τη μηνιαία επίδοση στο +6,4% και την ετήσια (από τις αρχές του 2024) στο +11%. Παράλληλα, η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έβαλε τέλος στο ράλι, που την είχε οδηγήσει σε υψηλό 24 ετών (Φεβρουάριος 2000).

«Φρένο» στο τετραήμερο ανοδικό σερί για την Coca Cola, αν και παραμένει κοντά στα 29 ευρώ, που ανοίγουν τις «πύλες» σε νέα ρεκόρ. Αντίδραση έβγαλε η ΕΥΔΑΠ, με ημερήσια κέρδη άνω του 1,5%, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το χαμηλό 5ετίας των 5,38 ευρώ.

Διόρθωσε χθες ο ΟΛΠ, μία συνεδρίαση αφότου είχε βρεθεί πάνω από τα 28 ευρώ, τιμή που αποτελεί ρεκόρ 16ετίας (Ιούνιος 2008). Επιπλέον, οι πωλητές προχώρησαν σε κατοχύρωση των κερδών που είχαν οδηγήσει την Κρι Κρι στο ιστορικό υψηλό των 12 ευρώ. Κάτω από το 1,6 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο βρέθηκε η ΑΒΑΞ.

«Αγκάθι» η Moody’s, αλλά και η… JP Morgan

Δεν είδαν με «καλό μάτι» οι επενδυτές την ετυμηγορία της Moody’s την περασμένη Παρασκευή (15/3). Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κράτησε κλειστά τα «χαρτιά» του, διατηρώντας αμετάβλητο το rating (Ba1), αλλά και το outlook (σταθερό – stable), κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιβεβαιώνοντας την φήμη της ως η πιο «αυστηρή», η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει δώσει το investment grade στην Ελλάδα, διατηρώντας τα κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk. Το επόμενο «ραντεβού» με την Moody’s είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ εντός του 2024 απομένουν συνολικά άλλες 8 αξιολογήσεις, με αμέσως επόμενη να είναι εκείνη της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου.

Προβληματισμό προκαλεί και το report της JP Morgan, με τον αμερικανικό οίκο να επιχειρηματολογεί γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές και στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM), αλλά είναι καλύτερο να παραμείνει στον MSCI Emerging Markets (EM). Σύμφωνα με την JPM, μόλις τρεις ελληνικές μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ) πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στον DM Europe, την στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον πέντε. «Μια μετακίνηση στις ανεπτυγμένες αγορές θα συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές από την ελληνική αγορά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος και τονίζει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε δείκτες των αναδυόμενων αγορών παραμένει ένας σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές».

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται επίσης στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που ολοκληρώνεται απόψε. Είναι κατά 99% βέβαιο ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%, με τη νομισματική χαλάρωση να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε ανακοινώσεις για τα επιτόκια θα προβεί και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Τέλος, στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα είναι η σειρά της Μοτοδυναμικής να ανακοινώσει τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023. Ακολουθούν την Πέμπτη (21/3) η Austriacard Holdings και η Epsilon Net. Νωρίτερα σήμερα, η Alpha Trust Ανδρομέδα ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κερδοφορία, με τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους

Με ούριο άνεμο ξεκίνησε η κρουαζιέρα (pics + πίνακας)

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για «Ζάχο», Kochen και Elite (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ