(Upd) Η επιδημία του κορωνοϊού απλώνεται ανησυχητικά πάνω από τις διεθνείς αγορές καθώς αυξάνεται η θνησιμότητα και τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα – εικόνα που ενισχύει τους φόβους ότι θα επέλθει πλήγμα στην ανάπτυξη τη παγκόσμιας οικονομίας.

Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο ιός «χτυπά» την καρδιά της Ευρώπης, με τον τέταρτο νεκρό να ανακοινώνεται στη γειτονική Ιταλία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 150 και η Ιταλία γίνεται η χώρα εκτός Ασίας με τη μεγαλύτερη έξαρση του φονικού ιού.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 στο άνοιγμα έχασε 2,5%, ενώ στις μεσημεριανές συναλλαγές χάνει 3,40% στις 413,53 μονάδες. Ο κλάδος αυτοκινήτου χάνει 4% ενώ όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο.

Ο βρετανικός FTSE100 χάνει 3,13%, ο γερμανικός DAX χάνει 3,50%  ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 3,57%,και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 χάνει 3,29%

Στην Ιταλία, ο FTSE MIB χάνει πάνω από 4% και συγκεκριμένα 4,24%. Η χώρα μετρά 152 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η έξαρση ήταν αλματώδης.

Σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του ιού τέθηκαν σε καραντίνα πόλεις στα βόρεια της χώρας, έκλεισαν σχολεία και ακυρώθηκαν, εκτός από το Καρναβάλι της Βενετίας, και ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Το επίκεντρο του κορωνοϊού εντοπίζεται σε Μιλάνο και Λομβαρδία, τις πλούσιες περιοχές όπου παράγεται το 30% του ιταλικού ΑΕΠ.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα με την  EasyJet να χάνει 10,2%, την International Consolidated Airlines Group, τηνAir France KLM και τη Lufthansa πάνω από 7,5%. Ο Tour operator Tui έκανε βουτιά 10%.

Νωρίτερα,, βουτιά κοντά στο 4% κατέγραψε ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας καθώς η χώρα μπήκε σε «κόκκινο συναγερμό».

Πάνω από 760 άτομα έχουν μολυνθεί, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Τώρα με το νέο επίπεδο συναγερμού, η κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει το κλείσιμο των σχολείων, τη διακοπή των δημόσιων μεταφορών και την ακύρωση των πτήσεων από και προς τη Νότια Κορέα.

Το κορεατικό γουόν υποχώρησε στα 1.217,85 δολάρια, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει και κάτω από τα 1.200 δολάρια.

Η Korean Air Lines και η Asiana Airlines υποχώρησαν κατά 5,52% και 5,54% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Reuters και οι δύο αεροπορικές είχαν ανακοινώσει ότι ακυρώνουν πτήσεις στην πόλη Daegu, την τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα.

Citi: Ο φόβος του κορωνοϊού εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό

Για άμεσες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της Νότιας Κορέας, προειδοποιούν εν τω μεταξύ οι οικονομολόγοι της Citi.

«Ο φόβος του ιού εξαπλώνεται στη χώρα πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό», αναφέρουν οι Marie Kim και Jeeho Yoon. «Αναμένουμε ότι η οικονομική επίπτωση δεν θα περιοριστεί μόνο σε κάποιες πόλεις και περιοχές».

Σε σημερινό τους σημείωμα, οι οικονομολόγοι της Citi εξηγούν ότι η κατανάλωση στη χώρα μειώνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ανθρώπων να ελαχιστοποιήσουν τις απευθείας επαφές. Τα καταστήματα και τα εργοστάσια κλείνουν για διάφορους λόγους, όπως ο φόβος της έκθεσης στον ιό, η έλλειψη εισροών εφοδιασμού ή οι συνεχιζόμενες ζημιές, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες άνω του 2% ενώ στο κόκκινο βρέθηκαν το Χονγκ Κονγκ και οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα. Ο HSI χάνει πάνω από 1,7% ενώ ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,28%.

Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο του Τόκιο λόγω αργίας.

Ισχυρό πλήγμα δέθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εν μέσω των φόβων για τον κορωνοϊό.

Η αυστραλιανή Qantas Airways έκανε βουτιά 7,22%$ ενώ η μετοχή της  China Eastern Airlines και της hina Southern Airlines έπεσαν πάνω από 4% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές Ασίας πλην Ιαπωνίας σημείωσε απώλειες πάνω από 1,5%.

Μεγάλη πτώση καταγράφηκε και στο πετρέλαιο, με το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου να χάνει 2,34% και του μπρεντ να υποχωρεί 2,48%.

Αντιθέτως, άνοδο 1% σημείωσε ο χρυσός ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, στα 1.666,50 δολ/ουγγιά.

«Ο COVID-19 παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς σημειώθηκε άλμα νέων κρουσμάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας, από τη Ν. Κορέα ως τη Μέση Ανατολή και την Ιταλία», αναφέρει ο Rodrigo Catril, της National Australia Bank.

«Οι ειδήσεις του Σαββατοκύριακου δεν βοήθησαν το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600 στη Νότια Κορέα και τα 130 στην Ιταλία. Λαμβάνονται νέα έκτακτα μέτρα που θα ενισχύσουν το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Βουτιά στα αμερικανικά futures

Οι ανησυχίες για το πλήγμα που ενδέχεται να δεχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη βύθισαν και την αγορά των αμερικανικών futures.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average futures  υποχώρησε περί τις 400 μονάδες ή 1,3% στις 28.593 νωρίς το πρωί της Δευτέρας, υποδηλώνοντας μεγάλη πτώση κατά το άνοιγμα της Wall Street το απόγευμα ακόμα και κατά 700 μονάδες. Ο S&P 500 futures έχασε 1,3% και ο Nasdaq-100 futures 1,8%.

Το Σάββατο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα του ιού μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,1% φέτος και το κινεζικό ΑΕΠ κατά 0,4% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ξεκάθαρη επιβράδυνση», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire, στη Σύνοδο του G-20στη Σαουδική Αραβία.

Πάντως, ο Αμερικανός ομόλογός του, Steve Mnuchin, φάνηκε πιο καθησυχαστικός λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός. «Χρειαζόμαστε άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να δούμε πώς θα επιδράσει ο ιός, μέχρι να έχουμε καλά στατιστικά στοιχεία», είπε στο CNBC.

Οι ειδικοί προβλέπουν την ίδια ώρα ότι το κινεζικό ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο θα μειωθεί κατά 1%, λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος εργοστασίων και επιχειρήσεων.