(Τελευταία ενημέρωση 13.54) Έντονη νευρικότητα παρατηρείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι traders συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, εν μέσω της σταδιακής επιδείνωσης του κλίματος στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές φαίνεται να βρίσκουν μεμονωμένα στηρίγματα στο ταμπλό, τα οποία συντηρούν την αγορά κοντά στα επίπεδα των 900 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 894,42 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (896,41 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 891,05 έως 897,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει σημάδια ήπιων ρευστοποιήσεων, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,97% και τις 593,90 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 1,7% και κατέρχεται του 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank χάνει περίπου 1,4%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται κατά 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank σημειώνει πτώση στο -0,6% και το 0,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,37% 0,9912 ευρώ 
  • Eurobank -0,63% 0,9794 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,00% 3,448 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,72% 1,145 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 2.163 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται στο -1,7% και τα 17,8 ευρώ. Απώλειες κατά 1,5% παρουσιάζει και η μετοχή του Τιτάνα, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Quest Συμμετοχών να ακολουθούν στο -1,2%. Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 1,4% και «παλεύει» να ανακτήσει τα 6,7 ευρώ, ενώ η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ έπεται στο +1,1% και τα 17,1 ευρώ. Πολύ καλή είναι η επίδοση και της Jumbo, η μετοχή της οποίας αυξάνεται κατά 1,2%. Τέλος, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ κερδίζουν από 1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 1.383 μονάδες), οι μετοχές των Entersoft, Cenergy και ΑΒΑΞ ξεχωρίζουν αρνητικά στο -2%, με τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης να κινείται αντίρροπα στο +3,5%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία κάνει άλμα 10% με τζίρο 770.000 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 48 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 24 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Επιδείνωση του κλίματος (;)

Οι πωλητές προσπαθούν να ελέγξουν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις ήπιες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των κεκτημένων των τελευταίων εβδομάδων (+11% από τα χαμηλά Ιουνίου). Άλλωστε, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. 

Οι κεντρικές τράπεζες, ενδεικτικά, ετοιμάζονται για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενόσω ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση απειλεί την Ευρωζώνη με ύφεση. Μέσα σ΄ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. 

«Παρότι υπάρχουν σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού, τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2022, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας για τις ροές φυσικού αερίου» επισημαίνει η Eurobank Equities, σε σημερινή της έκθεση, καλώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους στο ταμπλό

Φυσικά, δεν είναι όλα «μαύρα». Στον κλάδο των επιχειρήσεων φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα, με αρκετά deals είτε να βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, είτε να βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγινε γνωστή η εξαγορά της Watt & Wolt από τη Mytilineos, ενώ στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται και το deal πώλησης των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Τέρνα Ενεργειακή.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να απορροφήσει τους διεθνείς κραδασμούς, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση των στηριγμάτων των 886 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις συναντώνται στις 900 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,12% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά 0,23%, ενώ ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,09% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,26%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,48%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα, μετά τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια ανοδικά, καθώς η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της περικοπής της παραγωγής των χωρών του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +1,32% και τα 91,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +1,06% και τα 97,50 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.747 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Η «ουρά» της Εξεταστικής, οι business του Κατάρ, τα ξενοδοχεία και τα οινοποιεία της Intrum, τα πετρέλαια και η νονά… ///

UBS: Τα πέντε γραφήματα που προβλέπουν «σύννεφα» στις αγορές

Mytilineos: Φέρνει ανακατατάξεις και «αναταράξεις» στην αγορά ρεύματος