(last update 16.04) Την ενδοσυνεδριακή επιφυλακτικότητα ετοιμάζεται να «αποτινάξει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, εν μέσω των προσδοκιών για επίλυση της διελκυστίνδας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ύψος των χρεώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα (εν μέρει απογοητευτικά) στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου να τίθενται σε δεύτερη μοίρα, μην ενεργοποιώντας τους πωλητές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,85% και διαμορφώνεται στις 911,79 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,09 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 903,20 έως 911,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζεται να διακόψει το τριήμερο αρνητικό σερί και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς διευρύνεται στο +1,3% και τις 624 μονάδες, εν μέσω των σεναρίων για συμβιβαστική συμφωνία διοικήσεων – ΥΠΟΙΚ για τις χρεώσεις και τα επιτόκια καταθέσεων. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +2% και ανακτά το 1,3 ευρώ, ενώ κατά 1,8% αυξάνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,02 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει κέρδη στο +1,7% και το 0,99 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να είναι αμετάβλητη στα 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,68% 0,9952 ευρώ 
  • Eurobank +1,79% 1,025 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,14% 3,705 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,95% 1,305 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,82% και 2.209 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΠΕ τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς εκτοξεύεται κατά 3,3% και προσεγγίζει τα 7,5 ευρώ. Κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διευρύνεται κατά 1,6%, χάρη στις προσδοκίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου που διατηρεί στην Τέρνα Ενεργειακή (+1,6%). Ισχυρή άνοδο κατά 4,2% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η αύξηση για τις μετοχές των ΟΤΕ, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil. Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις της τάξης του 2% παρατηρούνται στη μετοχή της Quest Συμμετοχών, με τις μετοχές των ΣαράντηςΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να χάνουν 1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 1.368 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,6% και τα 3,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι – Κρι περιορίζεται στο –3% και τα 5,8 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Σημάδια στασιμότητας στη Λ. Αθηνών 

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, καταβάλλει προσπάθεια να «ξεκολλήσει» από τις 900 μονάδες και να επιστρέψει άνω των 910 μονάδων, χάρη στα σενάρια περί επίλυσης της διελκυστίνδας μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι ετοιμάζονται να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς τα επιτόκια καταθέσεων, τις υψηλής χρεώσεις και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, κηρύσσοντας ανακωχή. 

Αυτό, ως αποτέλεσμα, παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες το προηγούμενο τριήμερο είχαν απολέσει το 7,7% της αξίας τους. Ταυτόχρονα, «απελευθερώνει» και ορισμένες πρόσθετες αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες λειτουργού ευεργετικά στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κι όλα αυτά, παρά τα (εν μέρει απογοητευτικά) σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας «φρέναρε» στο 2,8% εξαιτίας των επιδοτήσεων στην ενέργεια (άνω των 4 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, στην επενδυτική ψυχολογία επιδρούν και οι κεντρικές τράπεζες, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).  

Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).   

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.   

«Το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές […] Σκηνικό που δεν υποβοηθεί την διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα φετινό year-end-rally, εκτός αν οι κεντρικές τράπεζες με τις κινήσεις τους διαμορφώσουν διαφορετικά μηνύματα τις επόμενες ημέρες» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,21% και τις 438 μονάδες. Ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,15%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν ανεπαίσθητη άνοδο, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων των τελευταίων ημερών. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες, εν μέσω των ανησυχιών διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,39% και τα 73,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,28% και τα 79,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,22% και τα 1.786 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη 

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)