Η αμερικανική Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και για το επόμενο έτος για τις εγχώριες αξίες και ξεχωρίζει τέσσερις μετοχές survivors, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. Οι τίτλοι των Capital Product, Danaos, Star Bulk Carrier και Tsakos Energy ξεχωρίζουν από τη ναυτιλία και την αγορά της Νέας Υόρκης με συστάσεις αγοράς.

«Ενώ η αγορά μετοχών διαθέτει θετικές αναθεωρήσεις κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα. Εξίσου, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες είναι εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι. Συνολικά, ωστόσο διατηρούμε την αξιολόγηση ‘Bullish’ για την Ελλάδα και για το νέο έτος», επισημαίνει η Jefferies.

«Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος ξεπέρασαν νέα υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», εξηγεί η Jefferies.

H ισχυρή ωστόσο ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση σε (+1,8% ) το 2023, ενώ και οι ανισορροπίες αυξάνονται – εκτοξευόμενος πληθωρισμός (12%) και μια βαθιά διαφορά στο TARGET 2 αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι, συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος. Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις των κερδών και των πωλήσεων για το 2023. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή (Αυγ. 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας είναι πάνω από την τάση (Αυγ. 75,9). Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Οκτ. 49,7) υποδηλώνει την επερχόμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση. Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω της απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων υπολοίπων των εργασιών», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

«Η Ελλάδα όμως είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει και η οποία έχει επιβάλλει μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία επισκόπηση του ΔΝΤ (Ιούνιος) τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μετα-χρηματοδοτική αξιολόγηση», εξηγεί η Jefferies.

Όσον αφορά στο μέλλον, η Jefferies, εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλείται από το ρωσικό εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με «καθαρή» ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί αξίας περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, Bruegel).

Διαβάστε ακόμα

Καλάθι του νοικοκυριού: Με 4 επιπλέον κατηγορίες για το εορταστικό τραπέζι και με 10 για τα παιχνίδια

Γεωργιάδης: Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των $102 εκατ. της DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Γιατί θα έχει αποτέλεσμα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο παρά τις απειλές της Μόσχας