(upd) Απώλειες, οι οποίες προσεγγίζουν το 2%, εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τράπεζες, Coca Cola και ενεργειακές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο αξιοσημείωτων ρευστοποιήσεων. Την ίδια ώρα, τα στηρίγματα από τα εταιρικά μεγέθη μοιάζουν αδύναμα να αμβλύνουν τις επικρατούσες πιέσεις, οι οποίες επιτείνουν τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα των τελευταίων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 15.30 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή πτώση κατά 1,81% και διαμορφώνεται στις 852,30 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (867,54 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 851,47 έως 873,34 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, διευρύνει τις αρχικές απώλειες, καθώς αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 2,00% και καθορίζεται στις 611,71 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολισθαίνει στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ και χάνει περίπου 2,5%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -2,2%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο –2% και το 1,07 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, μειώνεται κατά 1,8% και το 1,37 ευρώ. Πιο αναλυτικά:     

  • Alpha Bank -2,00% 1,0755 ευρώ     
  • Εurobank -2,48% 1,0045 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα -2,20% 3,105 ευρώ    
  • Πειραιώς -1,86% 1,374 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,66% και τις 2.058 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει κατά 3,1% και τα 19,6 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κατακρημνίζεται στο -4,2%, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού περί φορολόγησης των ενεργειακών κερδών. Απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Τιτάνα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ παρέχει σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύεται στο 3,1% και προσεγγίζει τα 13 ευρώ, χάρη στο υψηλό μέρισμα προς τους μετόχους και τα θετικά μεγέθη. Κατά 1,9% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,93% και τις 1.466 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής συνεχίζει το ανοδικό κρεσέντο, καθώς βρίσκεται στο +3,5% και το 1,7 ευρώ, αποτελώντας μία από τις μεγάλες κερδισμένες της τελευταίας περιόδου. Αντίθετα, οι μετοχές των Reds και Πλαστικά Θράκης διορθώνουν στο -2,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 19 μετοχές κινούνται ανοδικά, 80 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Παραμένει υπό πίεση η αγορά

Η ελληνική αγορά παραμένει στη στενή ζώνη των 800 – 870 μονάδων, ενώ μέσω της επικρατούσας γεωπολιτικής αβεβαιότητας αλλά και της συνεχιζόμενης ροής των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία προσφέρουν μεμονωμένα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι η σειρά της μετοχής του ΟΠΑΠ να ξεχωρίσει, χάρη στα πολύ καλά μεγέθη και το υψηλό μέρισμα προς τους μετόχους. 

Άλλωστε, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εν πολλοίς λειτουργούν ως «ανάχωμα» στην εν εξελίξει στασιμότητα και μεταβλητότητα, η οποία απορρέει κατά κύριο λόγο από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Κάτι που φυσικά αποτυπώνεται και στους χαμηλούς όγκους των συναλλαγών.

Έτσι, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, μέχρι να έχουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, και αρκούνται σε αγοραστικά «ξεσπάσματα» σε μεμονωμένες εισηγμένες, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ικανοποιητικά μεγέθη. 

Στο σημερινό αρνητικό κλίμα, στο μεταξύ, βασικό ρόλο διαδραμάτισε η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φορολόγηση του 90% των υπερ-κερδών των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες βλέπουν τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να γεμίζουν τα ταμεία τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια φορολόγησης αυτών των ποσών, είναι σαφές ότι αποτιμάται αρνητικά από την αγορά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι καθίστανται ολοένα και πιο εμφανείς σε καταναλωτές, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και τα περιθώρια κερδοφορίας. Το μείζον δε, είναι να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος του φαινομένου στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Απώλειες στις ξένες αγορές, στα 120 δολάρια το πετρέλαιο 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο –1% και τις 453 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος στις 7.466 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν πτώση 200 μονάδων, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να χάνει 1%. 

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στο πετρέλαιο εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό, καθώς η τιμή του αμερικανικού αργό ενισχύεται κατά 4,1% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο κατά 4% και τα 120 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός, αντίθετα, παραμένει σχεδόν σταθερός στα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Μικρές απώλειες για το πολύτιμο μέταλλο

Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για μικρά ποσά αναδρομικών

Μειώσεις στα καύσιμα: Και «έξτρα» έκπτωση για πληρωμές με smartphone