Η Ελλάδα θέλει να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, επισημαίνει η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, στην οποία παραμένει long στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Όπως υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα, η διαφαινόμενη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αποτελεί θετική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα , οι αποδόσεις των οποίων εξακολουθούν να υποχωρούν. Ακόμα ένα καλό στοιχείο για τους επενδυτές είναι πως το Δημόσιο έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς.

Η ρευστότητα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη, με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογα με πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της. Εκτιμά δε ότι το θέμα δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένο στις αξιολογήσεις των οίκων, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να δουν ότι οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πριν επιταχύνουν τον ρυθμό των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει η έκθεση, τα ελληνικά ομόλογα θέτουν υποψηφιότητα για περαιτέρω μείωση του spread, σχολιάζοντας ωστόσο πως είναι δύσκολο να αγοράσει κανείς τους συγκεκριμένους τίτλους στη δευτερογενή αγορά.

Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να περιμένουν για λίγο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το cash buffer αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ακόμη έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, πιθανώς λίγο μετά το ελληνικό Πάσχα.

Η νέα έκδοση θα μπορούσε να είναι ένα νέο 3ετές ομόλογο είτε επανέκδοση υφιστάμενων εκδόσεων, όπως του 5ετούς το οποίο εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν χρειάζεται τα χρήματα, όμως θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας, κάτι που, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, θα οδηγήσει σε έναν νέο γύρο μείωσης του spread και άρα σε νέο ράλι για τους ελληνικούς τίτλους..

Το spread με το γερμανικό ομόλογο λήξης 2025 έχει μειωθεί κατά 100 μονάδες βάσης από τον Ιανουάριο, σημειώνει η Société Générale και προσθέτει πως παραμένει αγοραστής στα ελληνικά ομόλογα.

Τέλος, όπως σημειώνει η έκθεση, οι εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική της Fed και της ΕΚΤ καταλήγουν στο ότι δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος του κύκλου σύσφιξης στις ανεπτυγμένες αγορές και μία ξεκάθαρη επίπτωση αυτής της εξέλιξης είναι πως είναι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές να αγοράσουν στο επόμενο διάσημα κρατικά ομόλογα που ενέχουν ρίσκο, όπως είναι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι.