search icon

Αγορές

S&P 500: Το χειρότερο α’ εξάμηνο από την εποχή του… Νίξον (γράφημα)

Ο βασικός δείκτης της Wall Street ήδη βρίσκεται σε bear market («αρκούδες»), απέχοντας 1.000 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά

Το χειρότερο α’ εξάμηνο από την εποχή του Νίξον ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ο S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο δείκτης βαρόμετρο έχει χάσει από τις αρχές του έτους το 21% της αξίας του. 

Με μόλις επτά συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του Ιουνίου, ο S&P είναι έτοιμος να καταρρίψει ένα στοιχειωμένο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο κρατάει από την εποχή που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον (1969 – 1974).  

Κι αυτό αποδίδεται στο τοξικό μίγμα του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (8,6% τον Μάιο), των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (1,5%) και της πιθανότητας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Τελευταία φορά που ο S&P 500 έχει απολέσει τουλάχιστον 20% μέσα στο α’ μισό ενός έτους ήταν το 1970, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.  

Και το χειρότερο είναι ότι η κατρακύλα μπορεί να συνεχιστεί. Ενδεχόμενη επικράτηση του στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός) δύναται να οδηγήσει τον S&P 500 σε μια περαιτέρω βουτιά της τάξης του 33% (από 3.764 σε 2.525 μονάδες), όπως εκτιμά ο Manish Kabra, αναλυτής της Societe Generale. 

Άλλωστε, ο βασικός δείκτης της Wall Street ήδη βρίσκεται σε bear market («αρκούδες»), απέχοντας 1.000 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος μέσα στο 2022 μετράει βουτιά της τάξης του 30%. 

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Νωρίτερα και σε υψηλότερα επίπεδα τα peaks στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

Exit mobile version