Το συμπέρασμα της Citigroup είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού συχνά συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη. Εκτιμά επίσης ότι η συνολική πιθανότητα ύφεσης προσεγγίζει πλέον το 50%.

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από σοβαρές διαταραχές της προσφοράς, οι οποίες ανεβάζουν τον πληθωρισμό και μειώνουν την ανάπτυξη, εξηγεί η Citigroup. Υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο πρόσφατα ωστόσο επηρεάζουν επίσης τις πιθανότητες ύφεσης. Το πρώτο είναι ότι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια στο πλαίσιο της μάχης τους κατά του πληθωρισμού και το έτερο είναι ότι η ζήτηση αγαθών από τους καταναλωτές παγκοσμίως φαίνεται να εξασθενεί.

«Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν τις “ήπιες” προσγειώσεις που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις τους (και στις δικές μας), αλλά αυτό θα απαιτήσει να υποχωρήσουν τα σοκ της προσφοράς και να παραμείνει ανθεκτική η ζήτηση», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Η αίσθηση της τράπεζας είναι ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά τείνουν προς την άποψη ότι, αν υπάρξει ύφεση, το πιθανότερο είναι  ότι η ανεργία θα αυξανόταν κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες και η ανάπτυξη θα κατέγραφε μερικά σαφώς αδύναμα τρίμηνα. Η επιβράδυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων, θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας. Το επίπεδο της ύφεσης ωστόσο θα κριθεί από το πόσο επίμονη θα αποδειχθεί τελικά η πληθωριστική δυναμική», καταλήγει η Citigroup.

H τράπεζα υποβαθμίζει εκ νέου την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά -0,1% στο 3,0% και το 2023 κατά 0,2% στο 2,8%, αυξάνει τις προβλέψεις της για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 και του 2023 κατά 0,1% σε 6,8% και 4,3% αντίστοιχα. Από τα τέλη του περασμένου έτους, η Citigroup έχει μειώσει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος κατά 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί κατά 3,4%. Για το επόμενο έτος, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη έχει μειωθεί κατά 0,3%, ενώ για τον πηθωρισμό έχει αυξηθεί κατά 1,2%.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ

Μύλος ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα